U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Coronavirus: UZ Gent voorbereid, geen reden tot paniek

6-2-2020

Eind december 2019 hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten een epidemie met een nieuw type coronavirus geïdentificeerd: 2019-nCoV. De Belgische overheid heeft alle ziekenhuizen en huisartsen uitgebreide en duidelijke richtlijnen gegeven over hoe ze snel een patiënt kunnen herkennen die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus en wat ze in dat geval moeten doen.

Het UZ Gent heeft de richtlijnen vertaald naar een concreet plan van aanpak. Het ziekenhuis is perfect voorbereid om de infectie te herkennen, patiënten in isolatie te behandelen en andere patiënten, bezoekers en zorgverleners te beschermen.

Bel uw huisarts

In België is intussen een eerste geval van het coronavirus vastgesteld, maar een reden tot paniek is er niet. De symptomen van het virus lijken op de griep met koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. 

'Het virus zal bij de overgrote meerderheid van de mensen een infectie aan de bovenste luchtwegen geven', zegt viroloog Steven Callens van de dienst Algemene en inwendige ziekten. 'Als mensen hard moeten niezen en hoge koorts krijgen, nemen ze beter contact op met een arts.'

Bent u ziek en zelf recent in China geweest of is er iemand in uw nabije omgeving die ziek is en in China geweest is, bel dan naar uw huisarts en vermeld uw reisgeschiedenis en uw symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar de Spoedgevallendienst.

Verspreiding voorkomen

Tegen het coronavirus beschermt u zich op dezelfde manier als tegen de griep.

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Bedek uw mond en neus met een papieren zakdoek als u hoest of niest. Werp de zakdoek nadien in de vuilnisbak.
  • Hebt u geen zakdoek, hoest of nies dan niet in uw hand, maar in uw mouw.
  • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen

'Gewone mondmaskers hebben geen zin', besluit prof. Callens. 'Die virussen kunnen er gewoon door. Veel belangrijker is het om de hygiënische maatregelen te volgen.'

Meer info