U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Coronavirus: bel uw huisarts als u zich zorgen maakt

2-3-2020

Eind vorig jaar werd in China een epidemie met een nieuw type coronavirus geïdentificeerd: 2019-nCoV. Intussen heeft het virus zich verspreid over meerdere landen. Ook in België zijn verschillende mensen besmet met het coronavirus.

Bel uw huisarts

De symptomen van het virus lijken op die van de griep met koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. U belt het best naar uw huisarts als:

  • u luchtwegklachten en koorts hebt
  • én u onlangs in een getroffen gebied bent geweest. Of als iemand uit uw nabije omgeving besmet is met het virus

Vermeld uw reisgeschiedenis of contacten met besmette personen en uw symptomen als u uw huisarts belt. Ga niet naar de wachtzaal, want daar kunt u andere patiënten besmetten. Ga ook niet naar de Spoedgevallendienst tenzij uw huisarts u doorverwijst.

Verspreiding voorkomen

Tegen het coronavirus beschermt u zich op dezelfde manier als tegen de griep.

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep
  • Bedek uw mond en neus met een papieren zakdoek als u hoest of niest. Werp de zakdoek nadien in de vuilnisbak
  • Hebt u geen zakdoek, hoest of nies dan niet in uw hand, maar in uw mouw
  • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen

Als u besmet bent met het coronavirus, blijft u thuis zolang er symptomen zijn. De overheid maakte een document op met advies voor patiënten die thuis geïsoleerd zijn (pdf). Volg dat advies, zo helpt u verspreiding thuis en daarbuiten te vermijden.

UZ Gent voorbereid

De Belgische overheid heeft alle ziekenhuizen en huisartsen uitgebreide en duidelijke richtlijnen gegeven over hoe ze snel een patiënt kunnen herkennen die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus en wat ze in dat geval moeten doen.

Het UZ Gent heeft de richtlijnen vertaald naar een concreet plan van aanpak. Het ziekenhuis is perfect voorbereid om de infectie te herkennen, patiënten in isolatie te behandelen en andere patiënten, bezoekers en zorgverleners te beschermen.

Meer info

Hebt u nog vragen, dan kunt u terecht bij de Belgische overheid: