U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Coronacrisis stelt motivatie studenten verpleegkunde op scherp

16-6-2020

Studenten verpleegkunde zijn door de coronacrisis sneller dan ooit zeker dat ze in het beroep willen stappen. Dat blijkt uit een studie van het UZ Gent en het Universitair Centrum Verpleegkunde en Vroedkunde (UCVV).

Door de gezondheidscrisis moeten studenten afstandsonderwijs volgen en stages doen in bijzondere omstandigheden. Die combinatie stelt hun studiekeuze op scherp.

  • Meer dan 8 op de 10 studenten geven aan dat ze tevreden zijn met hun studiekeuze. Ze zijn er trots op en tonen zich gemotiveerd om verpleegkundige te worden.
  • 12 procent overweegt een heroriëntering, 6 procent is tijdens de crisis gestopt met de opleiding.

De coronacrisis heeft duidelijk een impact op de motivatie. 6 op de 10 studenten verpleegkunde ervaren het afstandsonderwijs als een last, in de algemene studentenpopulatie is dat iets minder dan de helft. Stagelopen tijdens de crisis blijkt dan weer de binding met het beroep te versterken.

Volledige studie

De 'studie naar welbevinden, motivatie en beroepsoriëntatie bij studenten verpleegkunde tijdens de COVID-19-crisis' kwam tot stand in samenwerking met de unit Ontwikkelingspsychologie van de UGent. 1.079 studenten of 8 procent van alle Vlaamse verpleegkundestudenten namen eraan deel tussen 30 april en 20 mei 2020.