U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Bijna 600 transgenders krijgen terugbetaalde psychologische hulp

12-3-2018

Sinds de start van de conventie transgenderzorg in oktober 2017 hebben al 581 transgenderpersonen psychologische hulp aangevraagd in het UZ Gent: 57 kinderen en jongeren en 524 volwassenen.

Het Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent schakelde meer psychologen in. De wachttijden voor een eerste gesprek zijn meer dan gehalveerd: tot 2 maanden voor kinderen en tot 4 maanden voor volwassenen.

Conventie transgenderzorg

Het UZ Gent staat internationaal aan de top op het vlak van zorg voor transgenderpersonen. Wie op die zorg een beroep wil doen, kan een conventie afsluiten met zijn arts en ziekenfonds.

Volwassenen krijgen dan 10 gesprekken bij een psycholoog of sociaal werker volledig terugbetaald, kinderen 15 gesprekken. De conventie biedt ook een forfait voor puberteitsremmers.

Toegankelijkere zorg

‘We bieden multidisciplinaire zorg aan en door de conventie is die toegankelijker geworden’, zegt prof. dr. Guy T’Sjoen, diensthoofd van het Centrum voor seksuologie en gender. ‘Dat was broodnodig. Vroeger hadden we een jaarlijkse instroom van ongeveer 30 mensen, de voorbije jaren is dat aantal vertienvoudigd.’

‘Volledig terugbetaalde gesprekken verlagen de drempel om hulp te vragen’, bevestigt psychologe-seksuologe dr. Els Elaut. ‘Zo kunnen we sneller inspelen op de noden van de transpersonen en hen een vlottere toegang geven tot een multidisciplinair traject.’

Minister op bezoek

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block, die eind vorig jaar het startsein gaf van de conventie transgenderzorg, reageert tevreden: ‘Het was al jaren duidelijk dat transpersonen te lang moesten wachten op een eerste professioneel contact en op hulp. Het is goed dat de conventie meteen maximaal gebruikt wordt.’

Om de goede werking van de conventie in de praktijk te zien, heeft de minister op 12 maart het Centrum voor seksuologie en gender bezocht.