U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent ondertekent charter met richtlijnen voor het verplaatsen van personen

16-10-2019

Het UZ Gent ondertekende op woensdag 16 oktober 2019 als eerste zorginstelling in Vlaanderen het charter 'Praktijkrichtlijn voor het verplaatsen van personen'. Het ziekenhuis engageert zich om de richtlijnen – die zijn opgesteld door de werkgroep zorg van de Vlaamse Ergonomievereniging (VerV) – in de praktijk toe te passen. Zo wil het extra zorg dragen voor zijn medewerkers door de fysieke belasting te verminderen.

Gezonde werksfeer

Vijf praktijkrichtlijnen moeten bijdragen aan een gezonde werksfeer voor de medewerkers:

  1. Personen worden ingedeeld in vijf mobiliteitsklassen van volledig actief (klasse A) tot volledig passief (klasse E). Dat bepaalt de keuze van de geschikte hulpmiddelen om personen te verplaatsen.
  2. Verplaatsingen in het bed vereisen altijd een glijzeil of glijlaken zodra de persoon een gedeeltelijk passieve zorgvrager is (klasse C).
  3. Verplaatsingen uit het bed gebeuren met een tillift of een gelijkwaardig hulpmiddel zodra de persoon een gedeeltelijk passieve zorgvrager is (klasse C).
  4. Om een persoon te verzorgen, wassen, douchen en begeleiden is er altijd een bed, bad of stoel nodig die verstelbaar is in de hoogte.
  5. De Vlaamse Tilthermometer – een gebruiksvriendelijke Excel-fiche met informatie over de mobiliteit en gebruikte hulpmiddelen van de zorgvrager – evalueert of het vereiste hulpmiddel aanwezig is om personen te verplaatsen. Dat bepaalt immers de zorgzwaarte.

'Met de richtlijnen willen we een antwoord bieden op de uitdagingen in de zorgsector,' licht Filip Buckens, ergonoom in het UZ Gent, toe. 'Er is een tekort aan geschoold verzorgend personeel. Een te hoge fysieke of mentale belasting zorgt voor ziekteverzuim of een vervroegde uitstap, terwijl beleidsmakers de loopbaan graag verlengen. Met deze richtlijnen willen we alvast de fysieke belasting verminderen.'

Brede consensus

De praktijkrichtlijnen zijn het resultaat van een brede consensus onder ergonomen en zorgverleners van verschillende eerstelijns-, tweedelijns- en derdelijnszorginstellingen en preventiediensten, gecoördineerd door de Vlaamse Ergonomievereniging. Zowel ziekenhuizen als woonzorgcentra, thuiszorg- en gehandicaptenzorginstellingen kunnen ze ondertekenen en toepassen.