U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Gezocht: proefpersonen met COVID-19 voor een studie met een antiviraal middel

4-11-2020

Vandaag start het UZ Gent voor het eerst met een onderzoek naar een effectieve behandeling van een COVID-besmetting bij niet-gehospitaliseerde patiënten. Een studieteam onder leiding van dr. Marie-Angélique De Scheerder (Algemene inwendige ziekten) wil bij een grote groep respondenten de effecten van het antiviraal middel Camostat nagaan.

Minder ziek

Camostat wordt in Japan al ingezet bij de behandeling van chronische alvleesklierontsteking. Het geneesmiddel werd veilig bevonden, maar is bij ons nog niet op de markt. Recent wetenschappelijk onderzoek wees echter uit dat het ook de werking van het COVID-19-virus beïnvloedt. Zo kan het geneesmiddel het ziekteverloop milderen en mogelijk ook de duur en de ernst van de symptomen én de besmettelijkheid terugdringen.

Proefpersonen gezocht

Het UZ Gent bestudeert nu welke uitwerking het medicijn heeft wanneer het wordt toegediend bij een vroege COVID-infectie. Het onderzoeksteam zoekt hiervoor proefpersonen die recent een diagnose kregen en niet gehospitaliseerd zijn.

Deelnemers krijgen bij de startconsultatie een dosis tabletten mee naar huis. Er wordt hen gevraagd om deze medicatie 5 tot 10 dagen in te nemen. Daarbij weten ze niet of ze het studiemedicijn of een placebo krijgen toegediend. Via thuismonitoring en online vragenlijsten worden alle proefpersonen nauw opgevolgd en tussentijds uitgenodigd voor een nieuwe COVID-test.

Eén maand na de behandeling volgt nog een slotconsultatie in het ziekenhuis.

Voor wie?

Iedereen die minder dan 48 uur geleden een positieve COVID-test aflegde, komt in aanmerking voor het onderzoek. Symptomatische en asymptomatische patiënten kunnen deelnemen.

Wil u meewerken?

Neem contact met het studieteam:

Deelname, behandeling en opvolging zijn gratis. Meewerken kan alleen na afname van een positieve COVID-test.

Deze studie werd goedgekeurd door de Commissie voor medische ethiek van het UZ Gent.