U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Hoogtechnologische 'babylances' vervoeren kritisch zieke pasgeboren baby's

9-1-2020

Twee splinternieuwe 'babylances'De dienst Neonatale intensieve zorg beschikt over twee splinternieuwe ambulances voor het vervoer van kritisch zieke pasgeboren baby's, met bijbehorende hoogtechnologische transportcouveuses. De 'babylances' beantwoorden aan de nieuwe wetgeving over dringende patiëntentransporten.

Jaarlijks komen er 600 pasgeborenen terecht op de dienst Neonatale intensieve zorg. 'Een groot deel van die baby's wordt nog voor de geboorte doorverwezen naar de MIC-afdeling (maternal intensive care),' zegt Carine Stals, adjunct-hoofdverpleegkundige.

Transport onder deskundige begeleiding

In de zorg staat de familie centraal. Ook de ouders kunnen mee met de babylance.

'We halen ongeveer 250 patiëntjes zelf op in verschillende ziekenhuizen', zegt Carine Stals. 'Daarvoor werken we nauw samen met de verwijzende ziekenhuizen en het ambulancecentrum H-Ambu, dat de ritten voor ons uitvoert. Tussen oproep en vertrek ligt hoogstens een kwartier. Het transport gebeurt onder deskundige begeleiding van een neonatoloog en een verpleegkundige.'

Gesofisticeerde incubatoren

Sinds 2018 vervangt de dienst Neonatale intensieve zorg de oude transportincubatoren gaandeweg door gesofisticeerde incubatoren. Carine Stals: 'Daarmee kunnen we tijdens het transport alle nodige intensieve zorg geven.

De nieuwe wagens beschikken over een automatisch, elektronisch laadsysteem om de incubatoren – die ongeveer 195 kg wegen – vlot in te laden, met minimale belasting voor de medewerkers.

Babylance met hoogtechnologische transportcouveuses