U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Arthur en Thijmen zijn 10.000ste meerling in Oost-Vlaamse Meerlingenregister

20-10-2017

Arthur en Thijmen, de 10.000 ste meerling in het Oost-Vlaamse MeerlingenregisterOp 27 juli 2017 werden Arthur en Thijmen geboren in het UZ Gent. De schattige eeneiige tweeling werd meteen geregistreerd in het Meerlingenregister van Oost-Vlaanderen. Daarmee waren ze de 10.000ste meerling in het register.

Alle Oost-Vlaamse materniteiten

Sinds 1964 houdt het Meerlingenregister gegevens bij van alle meerlingen die in Oost-Vlaanderen geboren worden. Alle Oost-Vlaamse materniteiten werken mee, meer dan 98 procent van de meervoudige geboortes wordt geregistreerd.

  • Van elk kind wordt in de biobank een stukje placenta bewaard bij -20°C. Zo kunnen onderzoekers nauwkeurig bepalen of het om een een-, twee- of drie-eiige meerling gaat.
  • Het register houdt ook belangrijke medische gegevens bij over de zwangerschap, de geboorte en de eerste weken na de geboorte.

Nature en nurture

Het Oost-Vlaamse Meerlingenregister is uniek in de wereld. Doordat alle meerlingen uit een regio worden geregistreerd, zijn de gegevens representatief. Voor onderzoekers bevat het register dan ook een schat aan informatie.

Het DNA van eeneiige tweelingen is identiek. Twee-eiige tweelingen zijn net zoals broers en zussen genetisch voor de helft gelijk. Door de gegevens van eeneiige en twee-eiige meerlingen te vergelijken, krijgen onderzoekers inzicht in welke rol nature en nurture spelen:

  • Wat is de bijdrage van erfelijke aanleg (nature) aan gezondheid en gedrag?
  • Hoe bepalend is de omgeving en opvoeding (nurture)?

Zo wordt bijvoorbeeld onderzoek gevoerd naar de oorzaken van allergieën, hoge bloeddruk of alcoholisme. Blijkt de invloed van erfelijkheid niet groot, dan wordt gezocht naar omgevingsfactoren.

Twins

De vzw Twins onderhoudt het register en promoot het wetenschappelijke onderzoek naar meerlingen. De vzw is een joint venture tussen de universiteiten van Gent, Leuven en Maastricht. Het UZ Gent huisvest het register.