U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Ziekenhuisnoodplan grondig getest in 2017

28-12-2017

Elk ziekenhuis moet beschikken over een ziekenhuisnoodplan (ZNP) om een ongeval of crisissituatie efficiënt te kunnen aanpakken. Zo'n noodplan werkt alleen als de medewerkers de procedures onder de knie hebben. Om dat te testen, hield het UZ Gent het afgelopen jaar 22 rampoefeningen.

Ziekenhuisnoodplan

Het ziekenhuisnoodplan kan in werking treden bij een interne crisis – stroompanne, brand, chemisch ongeval, … – of bij externe rampen zoals een ernstig ongeval of explosie, een overstroming of een aanslag. 
Het noodplan beschrijft procedures voor de verschillende fasen van crisissituaties: van alarmering, over evacuatie en interventie, tot het snel uitbreiden van de opvangcapaciteit van het ziekenhuis, enzovoort.

Rampoefeningen

Het afgelopen jaar heeft het UZ Gent het noodplan aan een grondige test onderworpen, met evacuatieoefeningen, zandbakoefeningen en enquêtes onder het personeel.

Tijdens een zandbakoefening wordt een ramp geënsceneerd en virtueel bestreden. Noodplancoördinator Geert Schatteman: "Zo simuleerden we een brand in de ziekenhuisapotheek. Door de brand viel de werking van de apotheek stil. In een ziekenhuis heb je constant medicatie nodig, dus moest het crisisteam de bereiding, opslag en verdeling van medicatie veiligstellen, een goede communicatielijn uitwerken naar alle betrokkenen en ervoor zorgen dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd bleef."

Dergelijke oefeningen zijn vooral bedoeld om het personeel vertrouwd te maken met de procedures. Bij grootschalige rampoefeningen zijn ook de brandweer, politie en externe medische diensten betrokken.

Patiënten efficiënt evacueren

Bij een interne crisis is het cruciaal dat patiënten en medewerkers snel en goed geëvacueerd kunnen worden. Om patiënten te evacueren, maakt het ziekenhuis gebruik van speciale evacuatiestoelen en -matrassen. Elk ziekenhuisbed is ook voorzien van een evacuatiesheet. Dat wordt om de matras gewikkeld, waardoor die door één persoon kan geëvacueerd worden.

De medewerkers van het UZ Gent krijgen permanent bijscholing om deze evacuatiehulpmiddelen goed te gebruiken.

Goed voorbereid

Alle rampoefeningen zijn met succes doorlopen, en de medewerkers bleken goed op de hoogte van de procedures in crisissituaties. De verbeterpunten die aan de oppervlakte kwamen, helpen de noodplancoördinatoren om de procedures verder te verfijnen.

Hoofdarts, prof. dr. Renaat Peleman: "We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. Van een kleine brand tot een grote aanslag, we willen altijd juist reageren zodat we in eender welke omstandigheden de beste zorg kunnen bieden aan onze patiënten."