U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Wereldnierendag: nieren worden ouder, net als wij

12-3-2014

 

Wereldwijd heeft ongeveer 1 op de 10 mensen in meerdere of mindere mate een chronische nierziekte. Als die vroeg wordt opgespoord en op de juiste manier wordt behandeld, kunnen artsen de aantasting van de nierfunctie vertragen of zelfs stoppen. Toch zijn nieraandoeningen weinig bekend en onderschatten we de vitale rol die nieren spelen.


Hoewel nierziekten op elke leeftijd kunnen voorkomen, worden ze couranter op oudere leeftijd: vanaf je veertigste neemt de nierfiltratie met ongeveer 1% per jaar af. Bovenop de natuurlijke veroudering van de nieren, hebben ouderen bovendien veel gezondheidsproblemen die de nieren extra beschadigen: denk maar aan diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen. Chronische nierproblemen verhogen zelfs het risico op een hartaanval en beroerte en kunnen in sommige gevallen evolueren tot nierfalen. En dat kan dan weer leiden tot dialyse of transplantatie.


Naar aanleiding van Wereldnierendag op 13 maart 2014 roepen nefrologen overal ter wereld iedereen op om aandacht te hebben voor nierproblemen. Via je huisarts kan je eenvoudig een bloedafname en urinetest laten uitvoeren om snel een eventuele chronische nierziekte op te sporen.


De Wereldnierendag is een organisatie van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Zij willen het bewustzijn, de discussie, de opvoeding en beleidsvorming voor een betere preventie en behandeling van chronische nierziekten aanwakkeren.

Meer info: www.worldkidneyday.org