U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Werelddiabetesdag op 14 november focust op oogproblemen door diabetes

10-11-2016

Op 14 november is het Werelddiabetesdag. De endocrinologen en oogartsen van het UZ Gent hameren die dag op het belang van een jaarlijks oogonderzoek voor diabetespatiënten.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een vaak voorkomend oogprobleem en een belangrijke oorzaak van slechtziendheid en blindheid. De bloedvaten die zuurstof en voeding naar het netvlies brengen, raken beschadigd als gevolg van de diabetes. De aandoening ontwikkelt zich sluipend: de zichtvermindering treedt pas in een gevorderd stadium op.

Een derde van de diabetespatiënten krijgt diabetische retinopathie. Om de aandoening te kunnen behandelen, moet ze vroeg ontdekt worden. Meestal krijgen patiënten pas zichtproblemen als het al te laat is. Daarom is screening en regelmatig oogonderzoek zo belangrijk. Een goed zicht is immers niet hetzelfde als een gezond netvlies.

Bezoek de infostand

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november geeft een UZ-team uitleg over de aandoening aan een infostand in de centrale hal van gebouw K12. U kunt er elke dag tussen 11 en 14 uur terecht met al uw vragen over (oogproblemen door) diabetes.

Diabetes in België

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) schat dat 1 op de 12 volwassenen in België diabetes heeft. Volgens voorspellingen zal dit cijfer nog oplopen tot 9,6% of 1 op de 10 in 2030. Een derde van de mensen met diabetes weet niet dat hij of zij de aandoening heeft en wordt dus niet behandeld. Diabetes opsporen maakt wel degelijk het verschil: vroege behandeling kan het verloop van de ziekte veranderen en het risico op complicaties verminderen.

Over Werelddiabetesdag

Werelddiabetesdag werd in 1991 in het leven geroepen als reactie op de alarmerende toename van diabetes in de wereld. Het wordt elk jaar georganiseerd op 14 november, de geboortedag van Frederick Banting die samen met Charles Best in 1922 ontdekte hoe insuline aangemaakt wordt. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Lees meer over de campagne Eyes on diabetes.