U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Vrouwen met overgangsklachten kunnen op consultatie bij de menopauzeconsulent

29-5-2017

Voor meer dan driekwart van de Belgische vrouwen gaat de menopauze gepaard met fysieke of psychische klachten. Zij kunnen in de Menopauzekliniek van het UZ Gent aankloppen voor een menopauzeconsult. De consulenten geven advies, beantwoorden vragen en leren de vrouwen met hun veranderende lichaam om te gaan. Indien nodig, wijzen ze de weg naar de juiste zorgverlener.

Nood aan begeleiding

'Op de gynaecologische raadplegingen over overgangsklachten bleek dat er een grote nood bestond aan extra begeleiding', zegt prof. dr. Herman Depypere, arts bij de Vrouwenkliniek en vicepresident van de Belgian Menopauze Society. 'Daarom hebben we de Menopauzekliniek opgericht, met twee gespecialiseerde menopauzeconsulenten die vrouwen in de overgang begeleiden.'

Zorg op maat

Wie een consult aanvraagt, krijgt vooraf een vragenlijst toegestuurd. Op basis daarvan overloopt de menopauzeconsulent de specifieke noden en klachten van de patiënte. Consulenten Ouafae Marrou en Ruth Delbeke: 'Bij sommige vrouwen ligt het accent op bewustwording en begeleiding. Hen helpen we bijvoorbeeld met extra zelfzorg en het aanvaarden dat niet alles met een pilletje op te lossen valt. Bij andere vrouwen blijkt hormoontherapie of begeleiding voor osteoporose of hun suikerhuishouding noodzakelijk. Hen verwijzen we door naar een gynaecoloog, endocrinoloog of andere collega. En in sommige gevallen is een consult bij een seksuoloog of bekkenbodemspecialist dan weer zinvol.' In de Menopauzekliniek staat een uitgebreid multidisciplinair team klaar voor de patiënte.

Misvattingen ontkrachten

Er leven nog heel wat misvattingen over de menopauze. 'Door de vrouwen die op consultatie komen goed te informeren en ervaringen van anderen te delen, helpen we hen bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld op het vlak van medicatie.' Ook daarna blijven de consulenten beschikbaar voor de patiënten, die vaak nog vragen hebben over de therapie die hen is voorgeschreven.

Een menopauzeconsult kost 30 euro en wordt voorlopig nog niet terugbetaald.

Contact

Vrouwenkliniek UZ Gent
Tel. 09 332 50 86