U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Zorg voor verkeersslachtoffers: gouverneur Jan Briers bezoekt UZ Gent op Verkeersveilige Dag

24-2-2016

Vandaag bracht Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, een bezoek aan het UZ Gent. Dat deed hij ter herdenking van de kettingbotsing in Nazareth, 20 jaar geleden, waar ook medewerkers van het UZ hulp verleenden. 

Traumazorg in België

In België overlijden per 100.000 inwoners gemiddeld 50 mensen aan een ongeval, zo tonen de laatste Eurostatcijfers aan. Ons land doet het daarmee beduidend minder goed dan de buurlanden. Inzetten op verkeersveiligheid is broodnodig, bevestigt prof. dr. Peter De Paepe, hoofd van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent, maar ook de traumazorg kan nog beter georganiseerd worden: 'Vooral het eerste uur na het ongeval is cruciaal. De zorg die een verkeersslachtoffer dan krijgt, kan het verschil betekenen tussen leven en dood.' Het UZ Gent heeft de nodige infrastructuur om een verkeersslachtoffer goed op te vangen en ook de medewerkers hebben een speciale opleiding achter de rug. Traumazorg vergt immers een multidisciplinaire aanpak waarbij verpleegkundigen en artsen van verschillende disciplines nauw samenwerken.

Revalidatie na ongeval

Slachtoffers van verkeersongevallen hebben vaak een lang revalidatietraject voor de boeg. Het Revalidatiecentrum​ van het UZ Gent is uitgerust om volwassenen en kinderen met verschillende types letsels in een moderne en comfortabele omgeving te laten herstellen. Ze worden er begeleid door een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, logopedisten en sociaal werkers. Dr. Steven Rimbaut, voorzitter van de sector Bewegingsstelsel aan het UZ Gent: 'Het revalidatiecentrum is een veilige omgeving voor elke patiënt. Hij krijgt er een programma op maat dat verder gaat dan het puur fysieke herstel: wij willen 24/7 aandacht hebben voor het volledige welzijn van elke patiënt.' Het Revalidatiecentrum volgt ook alle recente innovaties op de voet. Patiënten kunnen er bijvoorbeeld trainen op een revalidatiefiets met virtual reality of na een amputatie revalideren met behulp van hoogtechnologische protheses.​