U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent werkt betere buikligpositie voor bestraling borstkanker uit

23-3-2017

Onderzoekers van de dienst Radiotherapie van het UZ Gent hebben een nieuwe buiklighouding en therapietafel uitgewerkt om borstkankerpatiënten te bestralen. Patiënten worden daarbij bestraald terwijl ze een crawlzwemhouding aannemen. De nieuwe houding en tafel bieden patiënten meer comfort.

Obstakels buiklig

De buiklighouding bij borstbestralingen op zich is niet nieuw, maar wordt nog maar weinig toegepast. "De positie vereist complexe hulpstukken en is moeilijk reproduceerbaar in verschillende bestralingssessies", vertelt prof. Wilfried De Neve van het UZ Gent. "Bovendien is ze voor patiënten niet comfortabel. Voor patiënten bij wie de lymfeklieren in de oksel bestraald moeten worden, is de positie trouwens geen optie. Dan zouden we door het platform waarop de patiënt ligt, moeten bestralen en dat is niet ideaal."

Ruglig als standaard

Wereldwijd worden de meeste borstkankerpatiënten trouwens bestraald terwijl ze op hun rug liggen. De anatomie van de borst leent zich nochtans eerder tot radiotherapie in buiklig. "Bij buiklig verwijdert de borst zich van de longen en het hart. Tegelijk verdwijnen huidplooien", aldus prof. De Neve. Bestralen in buiklig omzeilt bijgevolg belangrijke risico's op schade aan gezonde weefsels.

Crawlzwemmers als inspiratie

Daarom gingen onderzoekers van het UZ Gent samen met collega's van het CMSE Namur op zoek naar een betere buikligpositie. Patiënten nemen daarbij een crawlzwemhouding aan met hun armen. Prof. De Neve: "Negen van de tien patiënten verkiezen de nieuwe houding. De lymfeklieren zijn nu toegankelijk en ontspannen, waardoor ze optimaal bestraald kunnen worden. Bovendien kan nu in de vloer een extra positioneringslaser geplaatst worden, zodat de bestraling nauwkeuriger gebeurt.

Internationaal

Voor de verbeterde houding werd ook een nieuwe therapietafel ontwikkeld. "Het prototype daarvan staat intussen goed op punt", vertelt radiotherapeut-oncoloog dr. Liv Veldeman van het UZ Gent. "We bekijken momenteel hoe we op internationaal vlak de tafel kunnen introduceren."

Met steun van Think-Pink

Het onderzoek werd met de steun van de nationale borstkankercampagne Think-Pink gerealiseerd. Voor dit onderzoek gebruikte Think-Pink de opbrengst van haar acties voor Music for Life en van haar rozelintjescampagne.

Het persbericht van Think-Pink is hier na te lezen.
Een filmpje van Think-Pink toont de verbeterde builigpositie en bestralingstafel.