U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent transparant over zorgkwaliteit: resultaten kwaliteitsindicatoren online beschikbaar

4-6-2015

Vandaag lanceert Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen de website zorgkwaliteit.be. Bezoekers vinden er de scores van kwaliteitsmetingen in de meeste Vlaamse ziekenhuizen terug. Het UZ Gent kiest ervoor om al zijn resultaten kenbaar te maken.

Zorgkwaliteit.be

Vanaf vandaag kan iedereen ziekenhuiscijfers over borstkanker en patiëntenervaringen bekijken en vergelijken op de nieuwe website. Later dit jaar worden ook indicatoren over handhygiëne en geneesmiddelenvoorschrift toegevoegd. Elk ziekenhuis kiest zelf of het meedoet aan bepaalde kwaliteitsmetingen en of het de resultaten publiceert. Het UZ Gent maakt alle resultaten kenbaar.

Kwaliteitsvolle zorg en patiëntentevredenheid

Het ziekenhuis meet de kwaliteit van de zorg dag in dag uit en gebruikt de resultaten om die kwaliteit voortdurend te verbeteren. De voorbije jaren werd een solide kwaliteitsstructuur opgezet met onder meer interne kwaliteitsaudits van concrete patiëntentrajecten, een grootschalige en ziekenhuisbrede zelfevaluatie en veiligheidsrondes. De resultaten worden opgevolgd via scorekaarten die op elk niveau van het ziekenhuis kunnen worden geconsulteerd.

Daarnaast bereidt het ziekenhuis zich voor op een accreditering door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Eind 2015 en 2016 zullen externe auditoren het ziekenhuis toetsen aan een internationale norm.

Tot slot wordt systematisch naar de mening van de patiënten gepeild via beoordelingsbladen en enquêtes.