U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent start met nieuwe behandeling voor leukemie

10-11-2015

Vanaf 20 november start het UZ Gent met een innovatieve behandeling voor acute lymfatische leukemie bij kinderen en jongvolwassenen (3 tot 21 jaar). Dat gebeurt in het kader van een internationale klinische studie. Het UZ Gent heeft een toonaangevende expertise in de kinderoncologie en is voorlopig het enige Belgische ziekenhuis dat de behandeling aanbiedt.

Afweersysteem wapenen tegen kanker

De nieuwe behandeling - CAR (naar Chimere Antigen Receptor) - is een vorm van immunotherapie. Daarbij wordt het afweersysteem gestimuleerd om de ziekteverwekkers aan te vallen. Daarvoor worden de witte bloedcellen, de afweercellen die de ziekteverwekkers doden, met een toestel uit het bloed van de patiënt geïsoleerd, zoals bij stamcelafname. Ze worden in een laboratorium genetisch gemodificeerd en nadien bij de patiënt teruggeplaatst. De afweercellen zijn dan in staat om de leukemiecellen op te sporen en af te breken.

In de VS werden kinderen en volwassenen al met de therapie behandeld die nadien verder werd ontwikkeld in samenwerking met Novartis Pharma. De behandeling bleek succesvol bij ongeveer 90 procent van de patiënten. Een jaar later was de helft van hen nog steeds leukemievrij.

Intensieve opvolging nodig

CAR blijkt een uiterst doeltreffende therapie voor acute lymfatische leukemie, maar ze heeft wel ernstige bijwerkingen. Door de inwerking op de leukemiecellen komen stoffen vrij die ook bij zware infecties ontstaan. Die veroorzaken onder andere bloeddrukschommelingen en koorts. Sommige patiënten worden kritiek ziek  en vereisen intensieve zorgen. Daarom worden de patiënten in het UZ Gent opgevolgd door een multidisciplinair team van artsen en verpleegkundigen van de afdeling Pediatrische hemato-oncologie en stamceltherapie, de dienst Hematologie, de aferese-unit (waar bestanddelen uit het bloed worden geïsoleerd), het stamcellenlaboratorium en de dienst Intensieve zorg.  

Deelnemen aan de studie

Voorlopig is de therapie enkel beschikbaar voor kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie chemotherapie geen soelaas biedt of die meermaals zijn hervallen. Ook patiënten uit andere ziekenhuizen kunnen in aanmerking komen voor deze studie.

Contact