U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent past diepe hersenstimulatie toe bij epilepsie

21-5-2015

Een gespecialiseerd team onder leiding van neuroloog prof. dr. Paul Boon en neurochirurg prof. dr. Dirk Van Roost plaatste vorige week als eerste in België een neurostimulator bij een epilepsiepatiënt met hardnekkige aanvallen. Dat toestel, een soort pacemaker, stuurt elektrische impulsen naar de kern van de hersenen, waardoor het aantal aanvallen kan afnemen. De operatie is vlot verlopen en de patiënt stelt het goed.

Moeilijk behandelbare epilepsie

Epilepsie is een van de meest voorkomende hersenaandoeningen. Meer dan 100.000 Belgen lijden eraan. Dertig procent van alle patiënten kan niet of onvoldoende geholpen worden met medicatie. Ook hersenchirurgie biedt voor heel wat van hen geen soelaas:  het stukje hersenweefsel dat de epileptische aanvallen veroorzaakt weghalen is bij hen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de aanvallen op meerdere plaatsen in de hersenen ontstaan of omwille van het risico op complicaties.

Patiënten die niet kunnen worden geholpen met medicatie en bij wie ook hersenchirurgie geen optie is, kunnen in aanmerking komen voor diepe hersenstimulatie.

Diepe hersenstimulatie

Bij diepe hersenstimulatie worden elektroden in de thalamus (een hersenkern) geplaatst. Die zijn via een dunne geleidingsdraad onderhuids verbonden met een stimulator onder het sleutelbeen of in de buikwand. De elektrische impulsen die de stimulator naar de hersenkern stuurt, kunnen het aantal aanvallen bij een epilepsiepatiënt terugdringen. De therapie wordt meestal gecombineerd met anti-epileptica.

Goede resultaten

Uitgebreide Amerikaanse studies hebben aangetoond dat bij 50 procent van alle epilepsiepatiënten het aantal aanvallen vijf jaar na de diepe hersenstimulatie met de helft was afgenomen. Prof. dr. Paul Boon, diensthoofd Neurologie: "Die resultaten zijn veelbelovend. Diepe hersenstimulatie biedt een alternatief voor een aanzienlijke patiëntengroep die kampt met ernstige vormen van epilepsie."

Diepe hersenstimulatie werd eerder al toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson of met bewegingsstoornissen. Sinds begin dit jaar wordt de ingreep in ons land ook voor epilepsie erkend en terugbetaald.