U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent participeert in gloednieuw opleidingscentrum voor robotchirurgie

20-9-2018

In Melle heeft het Europese expertise- en opleidingscentrum voor robotchirurgie zijn intrek genomen in een gloednieuw gebouw. In de ORSI Academy leren chirurgen van over de hele wereld robotgeassisteerde ingrepen uitvoeren of perfectioneren. Ze hebben er nu zes operatierobots ter beschikking om zich de technieken eigen te maken.

UZ Gent belangrijke partner

Het UZ Gent is een belangrijke partner in de ORSI Academy. Van bij de oprichting van het opleidingscentrum in 2010 zijn het ziekenhuis en de UGent al nauw betrokken.

In de ORSI Academy leren vijf chirurgen van het UZ Gent collega's robotgeassisteerde technieken aan – vooral in de kinderurologie en voor niertransplantaties: prof. dr. Anne-Françoise Spinoit, prof. dr. Karel Decaestecker, prof. dr. Piet Hoebeke, prof. dr. Thibaut Van Zele en dr. Frank Dewaele.
Ook de chirurgen van het UZ Gent worden er opgeleid in robotgeassisteerde ingrepen.

Artsen van het UZ Gent verrichten wetenschappelijk onderzoek naar innovaties in de robotchirurgie. Die vinden snel ingang in de praktijk en leiden tot nieuwe trainingen in de ORSI Academy.

Robotgeassisteerde chirurgie

Robotgeassisteerde chirurgie is een vorm van minimaal invasieve chirurgie. De robot staat tussen de patiënt en de chirurg, die achter een console zit en via de camera een driedimensionaal zicht op het operatiegebied krijgt. De instrumenten, die met een' joystick' worden bediend, zijn erg wendbaar. Trillingen van de hand worden door het systeem weggefilterd.

Robotgeassisteerde ingrepen zullen in de toekomst verder terrein winnen. Een ingreep met een robot brengt minder complicaties met zich mee. De incisies zijn veel kleiner dan bij een klassieke ingreep, de patiënt heeft minder pijn, herstelt sneller en moet minder lang in het ziekenhuis blijven.

Ruime expertise

Het UZ Gent heeft de voorbije jaren veel ervaring opgebouwd in de robotchirurgie. In 2017 voerde het ziekenhuis 405 ingrepen uit met behulp van een robot: 311 urologische operaties, 21 thoracale en vasculaire operaties, 30 hepatobiliaire operaties, 13 gastro-intestinale operaties en 30 gynaecologische operaties.

Als enige centrum in België voert het UZ Gent sinds 2015 ook robotgeassisteerde kinderurologische ingrepen uit bij kinderen ouder dan zes maanden.

operatierobot