U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent opent ontmoetingsplaats voor jongeren met kanker

10-12-2014

Voortaan kunnen jongeren en jongvolwassenen met kanker hun vrienden, familie en lotgenoten ontmoeten in een aparte bezoekersruimte. De AYA-ruimte - AYA staat voor Adolescent and Young Adult - werd speciaal ingericht voor kankerpatiënten van 16 tot 30 jaar.

Gezellig ontspannen

"We wilden een gezellige plek waar jonge patiënten het ziekenhuisgevoel even van zich af kunnen schudden", zegt dr. Lore Lapeire van de dienst Medische Oncologie. "Ze kunnen er tot rust komen en onder meer televisie kijken en dvd's afspelen. Voor wie beweging wil, zijn er een hometrainer, step en een Wii Fit. Sommige patiënten kunnen er zelfs hun chemobehandeling krijgen."

Allemaal helden

Een patiënt die grafisch ontwerper is, maakte een grote muurtekening waarop superhelden staan afgebeeld. Het werk fleurt de kamer op en steekt de bezoekers een hart onder de riem, met het opschrift 'You're all heroes' of 'Jullie zijn allemaal helden'.

In de gang tussen de hospitalisatieafdeling en de dagkliniek oncologie prijken foto's van Lieve Blancquaert. Samen met medewerkers van de dienst Medische Oncologie selecteerde zij beelden rond het thema 'onderweg zijn'.

De AYA-ruimte kwam mede tot stand dankzij een gift van een patiënt, de foto's kwamen er met de steun van de vereniging de Morelgemvrienden.

​Bekijk de reportage van AVS.