U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent op de wereldkaart voor primaire immuunstoornissen

3-9-2015

​Het UZ Gent heeft op donderdag 3 september een internationaal kwaliteitslabel gekregen voor zijn uitzonderlijke expertise in primaire immuunstoornissen (PID). Daarmee toont het ziekenhuis dat het tot de wereldtop behoort op het vlak van immunologie.

Alarmsignalen tijdig herkennen

1 op de 2000 Belgen kampt al van bij de geboorte met een stoornis van het afweersysteem, en bij de helft van hen is de diagnose nog niet gesteld. De immuunstoornis maakt dat het lichaam zich niet kan verweren tegen bijvoorbeeld infecties. Alarmsignalen zijn herhaaldelijke oor-, long- of sinusontstekingen, abcessen en chronische diarree met gewichtsverlies. Wie twee of meerdere van deze symptomen herkent, heeft mogelijk een immuunstoornis en raadpleegt het best de huisarts. Die kan dan op basis van een bloedonderzoek doorverwijzen naar een expert.

Primaire immuunstoornissen zijn chronisch maar ze kunnen wel behandeld worden. Als de diagnose echter te laat wordt gesteld, kan de patiënt al levensbedreigende orgaanschade hebben opgelopen.

Internationaal kwaliteitslabel

Het Centrum voor Primaire Immuunstoornissen bundelt de knowhow van de verschillende diensten en laboratoria van het UZ Gent. Het werd recent erkend als ‘Jeffrey Modell Diagnostic and Research Center’ door de Jeffrey Modell Foundation. Deze Amerikaanse non-profitorganisatie financiert onderzoek naar primaire immuunstoornissen, zet zich in voor sensibilisering en bekroont zorginstellingen met een uitzonderlijke expertise. Wereldwijd kregen slechts 125 centra het kwaliteitslabel van de stichting toegekend.

De afgelopen jaren heeft het UZ Gent zijn immunologisch onderzoek uitgebreid, de testen geoptimaliseerd en de zorg voor PID-patiënten gestroomlijnd. Het is dankzij die inspanningen dat het ziekenhuis nu deel uitmaakt van het netwerk van de Jeffrey Modell Foundation en rechtstreekse toegang krijgt tot internationale expertise en nieuwe onderzoeken. Met de erkenning bevestigt het UZ Gent zijn toonaangevende positie op het vlak van onderzoek, diagnostiek en patiëntenzorg voor aandoeningen van het afweersysteem.