U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent onderzoekt hoe het medicatieproblemen bij oudere patiënten kan aanpakken

8-9-2016

​Het UZ Gent volgt in het kader van een groot Europees onderzoek het geneesmiddelengebruik van 300 oudere patiënten op. Vaak nemen ouderen immers verschillende medicijnen die elkaar kunnen versterken, tegenwerken of bijwerkingen veroorzaken.

​Software adviseert de arts

De onderzoekers testen een nieuwe software die de medicatielijst van de patiënt screent en toetst aan de medische voorgeschiedenis, labwaarden, cognitief niveau en zelfredzaamheid. Op basis daarvan krijgt de voorschrijvende arts een geïntegreerd advies over het medicatiegebruik van een patiënt: welke medicatie risico's inhoudt, welke geneesmiddelen de klachten bijkomend kunnen verlichten en of een behandeling bepaalde medicatie kan vervangen. De software moet er zo voor zorgen dat oudere patiënten minder nadelen ondervinden van hun geneesmiddelengebruik. 

Het programma kreeg de naam SENATOR, een afkorting van Software Engine for the Assessment & Optimization of Drug and Non-Drug Therapy in Older Persons. SENATOR werd ontwikkeld door een team van academici in de geriatrie, de klinische farmacologie en de medische informatica uit zeven Europese landen.

Klinische studie

Zes gerenommeerde ziekenhuizen in Europa zullen de software nu gebruiken om 1800 opgenomen 65-plussers telkens twaalf weken lang op te volgen. Wetenschappers brengen in kaart welke impact SENATOR heeft op het aantal bijwerkingen, op eventuele opnames in het ziekenhuis en op de levenskwaliteit en de overleving. Het UZ Gent is het enige deelnemende ziekenhuis in België.

Lees het uitgebreide persbericht