U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent neemt innovatieve handhygiënescanner in gebruik

25-4-2017

Als eerste ziekenhuis in België heeft het UZ Gent de innovatieve Semmelweis-handhygiënescanner (hand-in-scan) in gebruik genomen. Zorgverleners kunnen daarmee testen welke zones van de handen onvoldoende gedesinfecteerd zijn. "Een goede handhygiëne is cruciaal om zorginfecties te voorkomen", zegt Pascal De Waegemaeker van het Team Infectiepreventie. "Handhygiëne is dan ook een topprioriteit in het UZ Gent."

Handen vormen de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Het is daarom erg belangrijk dat zorgverleners de handen stelselmatig grondig desinfecteren. Pascal De Waegemaeker: "De Semmelweis-handscanner toont hen nu of ze dat ook doeltreffend doen: de handen worden in het toestel gescand en al na een paar seconden wordt op een scherm met kleurschakeringen (groen-rood) aangegeven welke zones er onvoldoende gedesinfecteerd zijn. Je ziet ook duidelijk hoeveel procent van je handen schoon zijn."

Infectiepreventie topprioriteit

Ook verschillende kwaliteitsaudits voor ziekenhuizen focussen sterk op infectiepreventie, waaronder het Vlaams indicatorenproject, de jaarlijkse nationale campagne handhygiëne en de NIAZ 3.0 Qmentum-audit die het UZ Gent recent met glans doorliep. Pascal De Waegemaeker: "Onze mooie score die we daarbij voor handhygiëne kregen, toont dat we er in het UZ Gent al langer grondig werk van maken. En we blijven verder inzetten op infectiepreventie. De Semmelweis-scanner zal elke twee weken naar een andere afdeling in het ziekenhuis verhuizen, als bewustmakingscampagne voor infectiepreventie. Het toestel registreert alle resultaten, zodat we de handhygiëne in het hele ziekenhuis kunnen monitoren, de handhygiënetechniek verder kunnen verbeteren en onze zorgverleners zich permanent kunnen bijscholen"