U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent behaalt NIAZ-kwaliteitslabel met uitzonderlijk hoge score

8-7-2016

Het UZ Gent heeft vandaag het NIAZ-label voor kwaliteitsvolle zorg gekregen. Een team van externe auditoren geeft het ziekenhuis een uitmuntend rapport: het UZ Gent voldoet aan maar liefst 98 procent van de kwaliteitsnormen.

In mei liet het UZ Gent een internationaal en onafhankelijk team van deskundigen het ziekenhuis doorlichten. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) voerde die audit uit volgens het programma NIAZ 3.0 Qmentum. De kwaliteit van de zorg werd getoetst aan meer dan 2300 strenge normen, waaronder handhygiëne, de veiligheid van medische apparatuur en de veiligheid in het operatiecomplex. De auditoren spraken met medewerkers en volgden verschillende patiënttrajecten mee.

Veilig en goed georganiseerd ziekenhuis

Vandaag kwam NIAZ met de resultaten. Het UZ Gent heeft het kwaliteitslabel behaald en een uitmuntend rapport gekregen. Op de normensets waaraan het ziekenhuis moest voldoen om de accreditering te behalen - domeinen zoals infectiepreventie of oncologische zorg waarvan verschillende aspecten werden onderzocht - scoort het UZ Gent gemiddeld 98%. De vereiste score was 81%. Voor sommige normensets werd zelfs de maximumscore behaald.

"We zijn ontzettend trots op dit resultaat", zegt prof. dr. Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van het UZ Gent. "Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers: het UZ Gent is een veilige en goed georganiseerde zorginstelling."

Solide kwaliteitsstructuur

Het UZ Gent heeft de laatste jaren werk gemaakt van een solide kwaliteitsstructuur. Er werden interne audits en veiligheidsrondes ingevoerd, en elke afdeling kreeg de instrumenten om zelf verbeterpunten te detecteren en vorderingen te registeren. Dat werpt nu zijn vruchten af, want de auditoren zijn bijzonder lovend over de dynamiek rond kwaliteit en veiligheid in het ziekenhuis. "Alle 6000 medewerkers van het UZ Gent hebben bijgedragen tot dit mooie resultaat", zegt prof. Mortier. "De audit heeft ons geholpen om onze kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. Het spreekt voor zich dat het werk hier niet ophoudt. We zullen de resterende aandachtspunten onder handen nemen en we blijven kwaliteitsverbetering hoog in het vaandel dragen."

Lees meer over de accreditering.

Lees het artikel in UZ Letters

NIAZ-kwaliteitslabel