U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent neemt XL-kamer in gebruik

27-9-2013

In het UZ Gent is een XL-kamer met bijbehorende badkamer in gebruik genomen. De obese patiënt herstelt er in alle comfort. Het mooie vergezicht over de stad krijgt hij er gratis bij.

Een kingsize bed met ingebouwde weegschaal, een brede elektrische zetel die kan omgevormd worden tot brancard, een XL-tillift, een ruime badkamer met aangepast sanitair … Je krijgt het niet in een gewone kamer. Daarom is van twee patiëntenkamers één gemaakt. Een normaal bed draagt zo'n 150 kilo. Het materiaal in de XL-kamer houdt tot 450 kilo. Daarmee kan zowat elke obese patiënt binnen het Zorgpad Obesitasheelkunde er worden opvangen. Het UZ Gent wil hen de beste faciliteiten bieden om hun herstel te bevorderen.

Met het zorgprogramma wil prof. Yves Van Nieuwenhove zich met zijn team verder toeleggen op obesitasheelkunde. Nu ondergaan wekelijks 3 tot 4 patiënten een bariatrische ingreep in het UZ Gent. Het aantal patiënten met verhoogd BMI dat gebaat is bij zo'n ingreep blijft evenwel stijgen. Met die toename vergroot ook de kans dat sommigen onder hen minder mobiel zijn of na een ingreep complicaties ondervinden. De kamer moet hen toelaten comfortabel te herstellen.

Ook de badkamer biedt alle comfort: patiënten kunnen er hun toilet maken zonder te hoeven rechtstaan. De wastafel en opbergkast hangen op zithoogte, de handgrepen zijn extra verstevigd, de spiegel is in hoogte verstelbaar, er is een douchestoel, zelfs een extra brede toiletstoel die over het toilet schuift.

Lees meer over het Zorgpad Obesitasheelkunde.

 XL-kamer