U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent, UGent en Janssen Pharmaceutica bouwen wetenschappelijke samenwerking uit

29-10-2015

Het UZ Gent, de UGent en Janssen Pharmaceutica gaan voortaan nauwer samenwerken op het vlak van innovatief wetenschappelijk en klinisch onderzoek. Door synergiën te creëren, willen de drie organisaties beter inspelen op maatschappelijke en economische uitdagingen en medische innovaties sneller tot bij de patiënt brengen.

Baanbrekend in zes domeinen

Het UZ Gent, de UGent en Janssen Pharmaceutica willen meer kennis en expertise uitwisselen, wetenschappelijk talent stimuleren en medische innovaties sneller bij de patiënt brengen. In die nauwe samenwerking staan zes domeinen centraal:

  • het microbioom: hoe beïnvloeden micro-organismen in ons lichaam onze gezondheid?
  • big data: moleculaire analysetechnieken worden steeds performanter, maar hoe interpreteren we de lawine aan data?
  • immunologie: ons afweersysteem speelt een belangrijke rol in vaak voorkomende ziektes zoals artritis of astma. Hoe dit juist gebeurt, vraagt nog veel opheldering
  • bio-organische chemie: hoe kunnen we processen meer efficiënt, duurzaam en innovatief maken?
  • adaptieve klinische studies en biobanking: slimmere en meer doeltreffende manieren zoeken om geneesmiddelen te testen of weefsel of op mensen om ze vlugger tot bij de patiënt te brengen
  • duurzame en continue productiesystemen: ontwikkeling van de productietechnologieën van morgen voor een nog hogere kwaliteit van geneesmiddelen en een meer efficiënte productie.

Partners in innovatie

Farmaceutische bedrijven en academische instellingen werken al langer samen. Ze zijn beide actief in wetenschappelijk onderzoek en medische innovatie. En in Vlaanderen doen ze dat nu al met glans: de regio dankt haar unieke positie in life sciences en biotechnologie onder meer aan de uitstekende universiteiten en ziekenhuizen en aan succesvolle sectoroverschrijdende initiatieven.

Leren van elkaar

De samenwerking besteedt ook extra aandacht aan competentie- en talentontwikkeling. Medewerkers van Janssen Pharmaceutica zullen nauwer betrokken worden bij de vormingsprogramma's die studenten en medewerkers van het UZ Gent en de UGent ondersteunen in hun verdere carrière.

Onafhankelijk onderzoek

Academisch onderzoek dankt zijn legitimiteit aan de kwaliteit van de uitvoering. Als toonaangevende onderzoeksinstellingen zijn ethiek en wetenschappelijke integriteit voor de UGent en het UZ Gent vanzelfsprekend. Die waarden staan, samen met de hoge kwaliteitseisen die de universiteit en het ziekenhuis stellen, ook in deze samenwerking centraal. Ze worden door de drie partners gedeeld.