U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UGent en UZ Gent openen nieuw gebouw voor immuniteitsonderzoek

12-5-2016

Op 11 mei hebben de UGent en het UZ Gent het Medical Research Building 2 (MRB2) geopend. In dat nieuwe gebouw op de ziekenhuiscampus zullen ruim 200 artsen, onderzoekers en doctoraatsstudenten verschillende aspecten van het immuunsysteem bestuderen.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

In de hoogtechnologische laboratoria werken zeventien onderzoeksgroepen rond hetzelfde thema: de immuniteit. Het immuunsysteem speelt immers een sleutelrol in de zoektocht naar nieuwe of meer doeltreffende behandelingen voor uiteenlopende aandoeningen. Waar het ene team onderzoekt hoe immuuncellen zich ontwikkelen vanuit een stamcel, probeert een andere groep die immuuncellen te herprogrammeren en aan te wenden in de strijd tegen kanker. Een onderzoeksgroep bestudeert er de relatie tussen het immuunsysteem en virussen zoals hiv of hepatitis en er wordt ook onderzoek gedaan naar hoe prikkels zoals sigarettenrook, dieselstof of allergenen tot ontstekingsreacties of orgaanschade leiden. 

Investeren in innovatie

Het MRB2-gebouw heeft meer dan 5000 vierkante meter aan oppervlakte en kostte ongeveer dertien miljoen euro. Met de investering zetten de UGent en het UZ Gent samen de schouders onder vernieuwend wetenschappelijk onderzoek ten voordele van de patiënt.