U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Toiletactie spoelt misvattingen over chronische inflammatoire darmziekten door op Nationale Crohn en Colitis Dag

20-10-2014

Zo'n 35.000 Belgen kampen met chronische inflammatoire darmziekten. Over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa leven nog heel wat misvattingen. Wie eraan lijdt, moet het hoofd bieden aan de fysieke klachten én aan onbegrip, vooral op de werkvloer. Daarom organiseren de patiëntenorganisaties Crohn & Colitis Ulcerosa Vereniging en Association Crohn-RCUH) en biofarmaceutisch bedrijf AbbVie een sensibiliseringsactie in Belgische ziekenhuizen, naar aanleiding van de Nationale Crohn en Colitis Dag op 22 oktober.

Stand Nationale Crohn en Colitis DagOok het UZ Gent doet mee. In de centrale inkomhal van K12 wordt een toilet van plexiglas opgetrokken tegen een muur van 1500 wc-rollen. Prof. dr. Martine De Vos (diensthoofd Gastro-enterologie - IBD Centrum UZ Gent) informeert er patiënten en bezoekers. Ze kunnen hardnekkige misvattingen neerschrijven – 'Crohn ontstaat door slechte voedingsgewoonten' of 'het enige symptoom is dat de patiënt vaker naar het toilet moet' – en ze de wereld uit helpen door ze in de toiletvormige urne te deponeren en door te spoelen.

Taboe doorbreken

Met de actie vragen de organisatoren aandacht voor de vaak invaliderende chronische inflammatoire darmziekten die voornamelijk de jonge actieve bevolking treffen. De actie onderstreept het belang van een patiëntvriendelijke omgeving in het algemeen en patiëntvriendelijke werkomstandigheden in het bijzonder, aangezien het merendeel van de patiëntenpopulatie tot de beroepsbevolking behoort en op de werkvloer vaak hinder ondervindt van de aandoening. Sommige symptomen zijn moeilijk bespreekbaar, zoals tientallen keren per dag dringend naar het toilet moeten. Daarom is er op de werkvloer niet alleen nood aan voldoende sanitaire voorzieningen, maar ook aan een begripvolle houding.

Meer info?

IBD Centrum UZ Gent

Lees het uitgebreide persbericht