U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Tijdig en voldoende foliumzuur innemen essentieel in voorkomen van spina bifida (open rug)

28-10-2016

Van vrijdag 28 oktober tot en met zondag 30 oktober vindt in Gent de 27ste Internationale Conferentie voor Spina Bifida en Hydrocefalus plaats. Wetenschappelijke en medische experts uit Europa, Azië en Amerika, maar ook beleidsmakers, patiënten en familie komen er samen voor lezingen en workshops over neuralebuisdefecten bij baby's, zoals spina bifida (open rug) en hydrocefalus (waterhoofd). Op de eerste congresdag in het UZ Gent verwelkomt het ziekenhuis ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid.

Foliumzuur vóór conceptie

In 1991 werd reeds ontdekt dat voor het merendeel van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd het risico op een neuralebuisdefect bij de baby tot 72% kan verkleinen als ze dagelijks 400mcg foliumzuur innemen - minstens één maand voor conceptie en gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Ondanks die kennis is de afgelopen 25 jaar in Europa het aantal zwangerschappen waarin spina bifida werd vastgesteld niet gedaald. In landen waar foliumzuurverrijking van basisvoedingsmiddelen zoals meel verplicht is, werd wel een daling waargenomen van gemiddeld 46%.

Inzetten op preventie

De organisatoren van de conferentie blijven daarom inzetten op sensibilisering en preventie. Daarnaast zal op de conferentie ook aandacht besteed worden aan gezondheid en zorg – in het bijzonder aan de transitie in de zorg van kind met spina bifida naar volwassene – en op community building.

Vandaag zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid de jaarlijkse award uitreiken en mee het Global Prevention Initiative lanceren, waarmee via wereldwijde samenwerking meer aandacht wordt gevraagd voor de preventie van spina bifida en hydrocefalus.

De internationale conferentie vindt voor het eerst in ons land plaats, dankzij de samenwerking tussen de Internationale Federatie voor Spina Bifida en Hydrocephalus (IF), de Vlaamse Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalys (VSH), de UGent en het UZ Gent.