U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Succesvolle actie tijdens Week van het Hartritme

28-3-2014


Op donderdag 27 maart organiseerden medewerkers van de dienst Cardiologie in het UZ Gent een succesvolle sensibiliseringsnamiddag over hartritmestoornissen. Ze onderzochten maar liefst 426 mensen op voorkamerfibrillatie. Bij twee van hen werd de hartritmestoornis vastgesteld zonder dat de personen vooraf vermoedden dat ze ze hadden. Die mensen werden door de hartspecialisten doorverwezen naar hun huisarts voor verder nazicht, zoals afgesproken binnen het nationale screeningsprogramma. Iedereen die deelnam aan de screening kreeg een informatieve folder mee.

‘Nog belangrijker dan de screening zelf is uiteraard de sensibilisering van de bevolking over het bestaan van voorkamerfibrillatie en de risico's die daaraan verbonden zijn’, zegt cardioloog dr. Frederic Van Heuverswyn. ‘Iemand met voorkamerfibrillatie heeft vijf keer meer kans op een herseninfarct, maar met een goede preventieve behandeling kunnen we dat risico sterk verkleinen.’ Voorkamerfibriilatie is de meest voorkomende hartritmestoornis; een Belg heeft vanaf zijn veertigste één kans op vier om de aandoening te krijgen. 

Er is een filmpje van een unieke flashmob in het Centraal Station van Brussel op 16 maart. Nietsvermoedende voorbijgangers keken hun ogen uit op de meer dan 250 vrijwillige zangers en 30 dansers die de de aandacht vestigden op voorkamerfibrillatie.