U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Vasculaire en Interventionele Radiologie en Stroke Unit verwijderen voor 100ste keer mechanisch een bloedklonter in de hersenen

14-11-2014

De afdeling Vasculaire en Interventionele Radiologie​​ en de  Stroke Unit van het UZ Gent hebben voor de 100ste keer een mechanische trombectomie​ uitgevoerd. Dat is een behandeling voor acute beroerte waarbij de klonter in de hersenen mechanisch wordt verwijderd in plaats van via medicatie.

Beroerte wereldwijd derde doodsoorzaak

Een beroerte of cerebrovasculair accident is een plotse verstoring van de doorbloeding van de hersenen waardoor een deel van het hersenweefsel wordt beschadigd. In België worden jaarlijks 19.000 mensen erdoor getroffen. Wereldwijd is het de derde meest voorkomende doodsoorzaak.
Ook als een beroerte niet tot overlijden leidt, kunnen de gevolgen groot zijn: blijvende verlammingen, spraakstoornissen en vaak permanente hulpbehoevendheid. In ons land vormt beroerte de tweede belangrijkste oorzaak van langdurige zorg en verblijf in een rust- en verzorgingstehuis.

Mechanische verwijdering effectiever

Sinds het midden van de jaren '90 kan een acute beroerte behandeld worden met trombolytica, geneesmiddelen die de bloedklonter in de hersenen oplossen. Die behandeling is enkel effectief indien ze maximaal 4,5 uur na de eerste symptomen wordt toegediend. Daarom is ze niet toepasbaar op een groot aantal patiënten.
Recent is gebleken dat de mechanische verwijdering van de klonter door middel van een soort stent (een trombectomie) een hogere slaagkans heeft. Die behandeling kan enkel uitgevoerd worden met behulp van hoogtechnologische apparatuur en ondersteuning. Daarom is ze slechts in een aantal ziekenhuizen beschikbaar.

Uitgebreide expertise

De afdeling Vasculaire en Interventionele Radiologie en de Eenheid voor Acute Beroertezorg (Stroke Unit) van het UZ Gent hebben in de voorbije jaren een uitgebreide expertise ontwikkeld op het vlak van acute behandelingen voor ischemische beroertes. Naast de intraveneuze trombolysebehandeling als standaardtherapie, wordt een groeiend aantal geselecteerde beroertepatiënten behandeld door middel van een acute endovasculaire behandeling. De 100e mechanische trombectomie weerspiegelt die multidisciplinaire expertise en vormt een mijlpaal in de acute endovasculaire beroertezorg in het UZ Gent. Het ziekenhuis neemt hiermee een unieke positie in als referentiecentrum op het vlak van acute beroertezorg in Vlaanderen en België.