U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Slechtvalk broedt op 5 eieren op het dak van K12

29-4-2015

Eind maart heeft het wijfje van een koppel slechtvalken maar liefst vijf eieren gelegd in de nestbak op het dak van K12: een uitzonderlijk aantal. Deze week komen de eieren uit. Dat gebeurt het best in alle rust. De jongen blijven dan nog een maand ter plaatse en zullen ongeveer eind mei uitvliegen. De nestbak werd in 2010 op het dak geplaatst door het FIR (Fonds voor de Instandhouding van de Roofvogels), in samenwerking met het UZ Gent.

slechtvalkeieren 

Slechtvalken

De slechtvalk, met een piek van bijna 400 km/u de snelste vogel ter wereld, kwam in de jaren 70 niet meer voor in België. In 1994 nestelde de roofvogel opnieuw op een koeltoren van de kerncentrale van Tihange. Tien jaar later nestelde een koppel voor het eerst ook in hartje Brussel, in de toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal. Hij geniet de hoogste bescherming in België.

Slechtvalken bouwen geen nest. Meestal nestelen ze hoog op een rotswand. Steeds meer slechtvalken zoeken een alternatief voor natuurlijke rotswanden: ze nestelen op hoge gebouwen (kathedralen, koeltorens, fabrieksschouwen, flatgebouwen).

Op zes weken tijd transformeren de kuikentjes, die amper 30 gram wegen bij de geboorte, tot fiere valken die tot meer dan 1 kilo kunnen wegen.