U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Robot ZORA biedt interactieve zorgondersteuning bij (kinder)revalidatie en epilepsie

26-9-2013

De komende 2 jaar zal in het UZ Gent onderzocht worden of en in welke mate een zorgrobot kan ingezet worden als interactieve zorgondersteuner bij patiënten in het Kinderrevalidatiecentrum en op de epilepsieafdeling. Het UZ zet daarvoor samen met de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, de firma Qbmt/Qbis en de CM zorgrobot ZORA in.

ZORA staat voor 'Zorg Ouderen Revalidatie en (Aan)valdetectie' en is een interactieve aanvulling op het zorgmateriaal en de zorgverleners die vandaag al dagelijks ingezet worden binnen de gangbare therapieën en onderzoeken voor revalidatie en epilepsie.

ZORA is een kleine en zeer beweeglijke robot met een hoge aaibaarheidsfactor, hij geeft herhaalde mondelinge instructies, ondersteund door geluiden en muziek. Het is net díe combinatie die patiënten (extra) stimuleert en motiveert om te bewegen en te oefenen. Maar het is wel degelijk de ergo- of kinesitherapeut die de oefeningen aanleert en controleert, in combinatie met het gebruik van de robot.

Bij epilepsiepatiënten is het de bedoeling dat ZORA een aanval snel en accuraat herkent en bij een bevestigde aanval hulp kan inroepen door bijvoorbeeld iemand te bellen. De huidige aanvaldetectiesystemen geven nog heel vaak valse alarmen, waardoor verpleegkundigen onnodig moeten uitrukken.

Het onderzoeksproject loopt 2 jaar.

Lees meer

robot Zora