U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Referentiecentrum voor genitale verminking geopend in het UZ Gent

8-5-2014

Gespecialiseerde consultaties in de strijd tegen genitale verminking bij vrouwen

8-5-2014

In het UZ Gent is een van de twee Belgische referentiecentra opgestart waar vrouwen vanaf 14 jaar terechtkunnen voor medische en psychologische begeleiding en behandeling van de gevolgen van genitale mutilatie of verminking. Het Gentse centrum kreeg recent de erkenning van het RIZIV, samen met het Sint-Pieter ziekenhuis in Brussel. Voor beide centra samen voorziet de overheid een jaarlijks budget van maximaal 500.000 euro.

Om de zorg en begeleiding van deze kwetsbare groep vrouwen te optimaliseren, heeft de Vrouwenkliniek van het UZ Gent in samenwerking met het International Center for Reproductive Health (ICRH, UGent) een gespecialiseerde multidisciplinaire raadpleging uitgewerkt. De Gentse equipe heeft hiervoor alle expertise in huis: een sterk team van gynaecologen, chirurgen met bijzondere ervaring in reconstructieve genitale heelkunde en een onderzoeksgroep met ervaring in de problematiek van genitale verminking. De vrouwen worden ook optimaal ondersteund door toegewijde sociaal verpleegkundigen, vroedvrouwen, psychologen, seksuologen en kinesisten. De medische en paramedische zorgverstrekkers worden er opgeleid in de opvang en herkenning van culturele praktijken die het welzijn van vrouwen schaden.

Daarnaast onderhoudt het Gentse team nauwe relaties met de leidinggevende NGO’s in België die werkzaam zijn op het vlak van preventie, en met diverse beleidsmakers op regionaal en federaal niveau.

Grote behoefte

Vrouwen die het slachtoffer werden van genitale mutilatie bieden zich in de Vrouwenkliniek van het UZ Gent aan met uiteenlopende vragen. ‘Sommigen willen enkel uitleg over hoe normale genitaliën eruit zien en wat er precies met hen is gebeurd. Zij hebben een enorme behoefte aan informatie rond seksualiteit, zwangerschap en bevalling. Anderen hebben klachten zoals pijn, urineweginfecties of seksuele problemen en worden dan voor die problemen behandeld. Tijdens de zwangerschap hebben ze vooral vragen over de mogelijkheid om al dan niet vaginaal te kunnen bevallen. Een aantal vrouwen komt specifiek voor ‘defibulatie’ (het opnieuw openen van de vagina) of clitorisherstel’, zegt prof. dr. Kristien Roelens, coördinator van het Gentse Multidisciplinair Centrum Genitale Mutilatie. ‘Wij willen alle vrouwen zo veel en duidelijk mogelijk informeren, misvattingen opvangen, zonder loze beloftes te doen, op een vrouwvriendelijke en menswaardige manier. Een multidisciplinaire aanpak speelt hier een cruciale rol. Zo hopen we niet enkel de slachtoffers zelf te helpen, maar ook een preventieve en beschermende rol voor hun dochters te hebben.’

Verdubbeling sinds 2008

Recent onderzoek van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde en het ICRH toont aan dat in België meer dan 13.000 besneden vrouwen wonen. ‘Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2008 – een gevolg van de toegenomen migratie uit landen als Guinee, Somalië en Egypte’, zegt prof. Roelens. ‘Meer dan 4.000 jonge meisjes in België lopen het risico besneden te worden.’ In België is vrouwelijke genitale verminking sinds 2001 bij wet verboden, maar sommige ouders wijken uit naar de omringende landen of het land van herkomst om een besnijdenis uit te voeren.

Team Multidisciplinair Centrum Genitale Mutilatie UZ Gent

• Gynaecologen (prof. dr. Kristien Roelens en dr. Mireille Merckx)
• International Center for Reproductive Health (prof. dr. Els Leye)
• Chirurgen reconstructieve genitale heelkunde (prof. dr. Stan Monstrey, prof. dr. Piet Hoebeke en prof. dr. Steven Weyers)
• Sociaal verpleegkundigen, vroedvrouwen, psychologen, seksuologen en een kinesiste
Raadpleging

De gespecialiseerde consultatie voor vrouwen die in aanraking kwamen met genitale mutilatie vindt elke week plaats op woensdagvoormiddag in de Vrouwenkliniek (P3-P4) van het UZ Gent, enkel op afspraak, tel. 09 332 37 82 of 09 332 37 83.
 
Patiënten of andere geïnteresseerden kunnen voor meer info met de betrokken dienst(en) contact opnemen via de telefooncentrale van het UZ Gent: 09 332 21 11