U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Publieksprijs voor digitaal patiëntenbord UZ Gent op vakbeurs HEALTH & CARE

3-10-2016

Afgelopen vrijdag werd het digitaal patiëntenbord van het UZ Gent bekroond met de publieksprijs in de categorie TOOLS op HEALTH & CARE, de vakbeurs voor de zorgsector. Projectverantwoordelijke Christophe Jolie kreeg de award uit handen van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Cruciale gegevens op één scherm

Sinds kort is elke verpleegafdeling in het UZ Gent uitgerust met een digitaal patiëntenbord. Dat geeft in realtime en op één scherm de belangrijkste gegevens weer voor alle patiënten op de afdeling. Op het bord heeft elke patiënt een vakje. Daarin staan o.a. kamernummer, naam, leeftijd en dossiernummer, waar de patiënt zich bevindt – op de kamer, in het operatiekwartier of de ontwaakzaal… – het tijdstip van opname en de geplande ontslagdatum, de opnamearts, medische discipline, reden van opname  enzovoort. 

Efficiëntere zorg

Christophe Jolie, stafmedewerker ICT: "Handige iconen geven alle betrokken zorgverleners, maar ook de logistiek medewerkers en het schoonmaakpersoneel de info die ze nodig hebben in één oogopslag: de patiënt ondergaat vandaag een operatie (scalpel), er gelden isolatiemaatregelen (uitroepingsteken), een familielid overnacht op de kamer (poppetje), de patiënt kreeg de afgelopen week een chemokuur (krab), … Dat vergemakkelijkt hun werk aanzienlijk en komt de zorg voor de patiënt ten goede. Artsen en verpleegkundigen moeten de info niet langer gaan zoeken op steekkaarten of zelf uitpluizen en ze verliezen dus minder tijd. Bovendien zijn de gegevens op de digitale borden altijd actueel. Ook de beddenplanning gaat daardoor vlotter."
Op het digitale patiëntenbord wordt zelfs een verjaardag niet over het hoofd gezien. Een tros ballonnen in het vakje van de patiënt nodigt uit tot felicitaties.

HEALTH & CARE

De vakbeurs HEALTH & CARE vond plaats van 28 tot 30 september 2016 in Flanders Expo in Gent. De beurs brengt professionals uit de zorgsector, de overheid en de industrie samen. Ze houden er lezingen over de toekomst van de zorgsector en tal van uiteenlopende thema's. Toeleveranciers voor de gezondheids- en zorgsector stellen er hun producten, diensten en vernieuwingen voor.

Meer info?

Christophe Jolie, stafmedewerker IT Zorgtoepassingen
christophe.jolie@uzgent.be