U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Protontherapie vanaf 2019 in België mogelijk

28-4-2017

​In Leuven, op de Health Sciences campus Gasthuisberg, is de bouw gestart van ParTICLe, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie waarbij gezond weefsel beter gespaard blijft. Voor ParTICLe slaan vijf universitaire ziekenhuizen, waaronder het UZ Gent, de handen in elkaar. Vanaf halfweg 2019 zullen patiënten in België niet langer naar het buitenland moeten gaan voor protontherapie, maar in Leuven terechtkunnen.

Innovatieve radiotherapie

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie waarbij kwaadaardige tumoren heel gericht bestraald worden. Daardoor wordt gezond weefsel minder beschadigd. Wereldwijd is de therapie in opmars voor de behandeling van patiënten bij wie precisiebestraling belangrijk is. Onder meer kinderen met kanker en volwassenen met een tumor dicht bij levensnoodzakelijke organen, zoals bepaalde delen van de hersenen, vallen onder die groep.

Niet langer naar het buitenland

Vandaag moeten patiënten die in aanmerking komen voor protontherapie, naar instituten in het buitenland, zoals Heidelberg in Duitsland of Villigen, bij Zürich in Zwitserland reizen voor hun behandeling. Vanaf halfweg 2019 zullen patiënten dus ook in Leuven behandeld kunnen worden. Naar schatting 150 tot 200 patiënten zullen jaarlijks in aanmerking komen voor protontherapie in België.

Krachten gebundeld

Vijf universitaire ziekenhuizen in België werken samen voor dit project, over de taalgrens heen. UZ Leuven, KU Leuven, Cliniques universitaires Saint-Luc en UCL investeren samen met de Vlaamse en federale overheden in het nieuwe centrum. De totale kostprijs voor de gebouwen en bestralingstoestellen bedraagt 45 miljoen euro. Het UZ Gent, UZ Antwerpen en UZ Brussel werken mee aan het project.

Uniek in Europa

Het centrum kreeg de naam ParTICLe mee, wat staat voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven en waarmee de interuniversitaire samenwerking extra  in de verf gezet wordt. ParTICLe zal uit twee delen bestaan: een ruimte voor klinische behandeling van patiënten en een aparte ruimte voor hoogtechnologisch onderzoek. Elke ruimte heeft een eigen deeltjesversneller of cyclotron, een unicum in Europa. Daardoor kunnen behandelingen en wetenschappelijk onderzoek tegelijk overdag plaatsvinden.