U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Patiënten Revalidatiecentrum geven mee vorm aan eigen prothesen en hulpmiddelen

5-5-2017

Het Revalidatiecentrum van het UZ Gent experimenteert sinds kort met 'co-design'. Patiënten met een amputatie, polytrauma of verlamming ontwerpen mee de hulpmiddelen of prothesen die ze nodig hebben om hun werk of hobby terug op te pikken. Met de hulp van 3D-printing. 

Commerciële hulpmiddelen en prothesen worden ontworpen volgens het 'one size fits all'-principe. Vaak voldoen ze niet volledig aan de verwachtingen van de gebruikers: ze veroorzaken pijn, ongemak of schaamte. Veel patiënten laten de hulpmiddelen na een tijdje links liggen. 

Patiënt wordt ontwerper

Bij co-design worden de patiënten van bij de start bij het ontwerpproces betrokken. Ze geven zelf aan voor welke activiteiten ze een hulpmiddel nodig hebben, denken mee na over oplossingen, begeleiden het tekenproces, testen de hulpmiddelen uit en doen verbetervoorstellen. Het flexibele 3D-printen is uitermate geschikt voor dit ontwerpproces. Daarvoor werkt het UZ Gent samen met studenten industrieel productontwerp van Howest. Zij printen de ontwerpen in 3D zodat de patiënten ze kunnen uittesten. Een print aanpassen, kan snel en goedkoop. Staat het hulpmiddel volledig op punt, dan wordt het vervaardigd in het meest geschikte materiaal. Deze aanpak heeft al tot een aantal geslaagde realisaties geleid: ergonomische handgrepen, een schrijfspalk voor mensen met een tetraplegie, een prothesekit met elementen om op een werkkoker te zetten en een houder voor verschillende soorten messen. 

Hulpmiddel aanvaarden

Het ontwerpproces maakt deel uit van de revalidatie van de patiënten. Het verloopt met vallen en opstaan en patiënten leren zichzelf beter kennen. Dat is ook psychologisch belangrijk: de focus verschuift van het 'slachtoffer zijn' naar het 'ontwerper zijn', wat helpt om het hulpmiddel te aanvaarden.

Nominatie voor Belfius Smart Care Award

Drijvende kracht achter het co-designproject voor revalidatiepatiënten is ergotherapeut Matthias Van De Walle. Hij volgde zelf een opleiding productontwerp en gebruikt die kennis bij de ontwikkeling van de hulpmiddelen. Het UZ Gent en Matthias Van De Walle zijn met het project genomineerd voor de Belfius Smart Care Award en maken kans om de publieksprijs in de wacht te slepen. Alle steun is welkom! Een stem uitbrengen kan op de website Belfius Smart Belgium.