U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Palliatieve zorg vroeg opstarten verbetert de levenskwaliteit

5-2-2018

​Bij een diagnose van ongeneeslijke kanker meteen palliatieve zorg opstarten, verbetert de levenskwaliteit van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent, de VUB en het UZ Gent onder 186 patiënten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology.

Focus van zorg

Waar oncologische zorg focust op de behandeling van de ziekte, legt palliatieve zorg de nadruk op de wensen en noden die de patiënt uit, op wat voor hem nog echt belangrijk is: zinvolle relaties, eenvoudige activiteiten, zorgen bespreken, praten met familie... Daarbij is ook de familie betrokken. Vandaag start die palliatieve zorg vaak pas enkele dagen of weken voor het overlijden.

Gaëlle Vanbutsele van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent): “Met ons onderzoek wilden we nagaan wat een vervroegde opstart kan betekenen voor de patiënt."

Meerwaarde duidelijk

In het UZ Gent namen 186 patiënten deel aan het onderzoek. De helft van hen kreeg vervroegde palliatieve zorg, vanaf het moment van de diagnose van ongeneeslijke kanker.

Gespecialiseerde verpleegkundigen gingen elke maand bij de patiënten langs en praatten over verschillende onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, de ondersteuning die ze kregen, belangrijke beslissingen, spirituele levensvragen, enzovoort.

Een vragenlijst peilde op drie momenten naar de verschillende aspecten van een kwalitatief leven: fysiek, sociaal, psychologisch en spiritueel. Twaalf weken na de opstart van de zorg haalden de patiënten met vervroegde palliatieve zorg gemiddeld een score van 62 op 100 voor kwaliteit van leven, tegenover een score van 54,5 in de controlegroep die geen palliatieve zorg kreeg.”

Elkaar versterken

Niet alleen in het Gentse onderzoek gaven patiënten met vroege palliatieve zorg een hogere score op de vragen over hun algemene gezondheid en de kwaliteit van leven. “Een soortgelijk onderzoek gebeurde in de VS,” zegt Gaëlle Vanbutsele. “Ook daaruit bleek een verschil in levenskwaliteit. Omdat de oncologische zorg in België zeer goed is en - in tegenstelling tot de VS – ook aandacht heeft voor bijkomende ondersteuning van kankerpatiënten, vroegen we ons af of vroege palliatieve zorg hier nog een meerwaarde zou hebben. Dat bleek toch het geval te zijn.”  

 “We hopen dat palliatieve zorg vanaf de diagnose mogelijk wordt voor patiënten met een ongeneeslijke kanker. De oncologische en palliatieve zorg kunnen elkaar versterken en zowel de patiënt als de familie beter ondersteunen in deze moeilijke periode,” besluit Gaëlle Vanbutsele.

Het onderzoek werd mee gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek, Kom op tegen Kanker en het Wetenschappelijk Fonds Willy Gepts van het UZ Brussel.