U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Pak urineverlies tijdig aan

19-6-2017

Over ongewild urineverlies leven veel misvattingen. Dat blijkt uit een enquête van de Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen waaraan het UZ Gent heeft meegewerkt. Heel wat mensen denken dat ongewenst urineverlies hoort bij ouder worden en dat het normaal is na een bevalling. Bovendien vindt 36 procent van de respondenten dat de eerste tekenen van ongewild urineverlies genegeerd kunnen worden.

Taboe

De enquête peilde bij 2.085 mensen met en zonder urine-incontinentie naar hun kennis over en houding tegenover urineverlies. Maar liefst 79 procent van hen geeft aan het moeilijk en gênant te vinden om over urineverlies te praten. "Eenmalig urineverlies op een openbare plaats of in gezelschap kan iemand voor het leven tekenen", zegt prof. dr. Karel Everaert van de dienst Urologie van het UZ Gent. De dienst heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Misvattingen bekampen

De helft van de respondenten denkt onterecht dat urineverlies bij verouderen hoort. Prof. dr. Everaert: "De urinewegen verouderen uiteraard, en ook ziektes kunnen een rol spelen. Hoewel die factoren het moeilijker kunnen maken om droog te blijven, is urineverlies niet inherent aan het verouderingsproces."

Nog zo'n misvatting is dat urineverlies normaal is na een bevalling. Dat geloven vier op de tien respondenten. "Dat klopt helemaal niet", zegt prof. Everaert. "Door de zwangerschap en de bevalling verandert de bekkenbodem. Bij beschadiging van die structuren kan incontinentie ontstaan. Toch is het niet normaal. Ter preventie en als eerstelijnsbehandeling wordt daarom bekkenbodemkinesitherapie sterk aangeraden bij pas bevallen vrouwen."

Urineverlies aanpakken

Dat 36 procent van de respondenten denkt dat de eerste tekenen van ongewild urineverlies genegeerd kunnen worden, verbaast prof. dr. Everaert niet. "Heel wat mensen nemen hun toevlucht tot lapmiddeltjes zoals incontinentieverbanden en raadplegen geen arts. Toch kan bij bepaalde vormen van urineverlies medicatie soelaas bieden. Met de juiste hulp kunnen we het probleem voor velen verlichten. Sensibilisering over gezonde plasgewoontes en incontinentie is beperkt. Daardoor weten veel mensen niet goed wat normaal plasgedrag is. Het is belangrijk dat urineverlies tijdig wordt aangepakt. Aarzel dus niet om het te bespreken met de huisarts."

Lees meer in het persbericht van Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen.