U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Oost-Vlaams Meerlingenregister is goudmijn voor onderzoek naar effecten van omgeving en genetische aanleg

24-10-2014

Het Oost-Vlaams Meerlingenregister werd in juli 1964 opgericht door de Gentse gynaecologen prof. Robert Derom en prof. Michel Thiery, in de schoot van de dienst Gynaecologie-Verloskunde van het UZ Gent. Opzet was om systematisch alle meerlinggeboortes in Oost-Vlaanderen te registreren en de placenta's te onderzoeken. Intussen werken alle Oost-Vlaamse materniteiten, gynaecologen en pediaters mee aan de unieke registratie, die in de vakliteratuur bekend staat als het East Flanders Prospective Twin Survey (EFPTS).

Nature-nurture

De voorbije 50 jaar is het meerlingenregister uitgegroeid tot een goudmijn voor onderzoek naar de effecten van omgeving en genetische aanleg. Het DNA van eeneiige tweelingen is identiek. Twee-eiige tweelingen zijn zoals broers en zussen genetisch voor de helft gelijk. Vergelijkend onderzoek laat toe na te gaan wat de bijdrage is van erfelijke aanleg aan groei, ontwikkeling, persoonlijkheid en (risicofactoren voor) bepaalde aandoeningen. Het placentaonderzoek helpt het type tweeling - bij eeneiige ook het subtype - vast te stellen. Die subtypebepaling is wereldwijd uniek.

Symposium

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van het meerlingenregister organiseert de Vrouwenkliniek van het UZ Gent, in samenwerking met TWINS vzw, een wetenschappelijk symposium op zaterdag 25 oktober.