U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

De chronische onderfinanciering van onderzoek in universitaire ziekenhuizen gaat ten koste van de patiënt. Steun de oproep van de Raad voor Universitaire Ziekenhuizen van België.

5-5-2014

De chronische onderfinanciering van de kerntaken van de universitaire ziekenhuizen heeft nefaste gevolgen voor de patiënt en de kwaliteit van onze gezondheidszorg


De Raad van Universitaire Ziekenhuizen van België (RUZB) verdedigt de belangen van de 7 universitaire ziekenhuizen van België: UZ Gent (UGent), UZA (UIA), UZ Leuven (KU Leuven), UZ Brussel (VUB), Hôpital Erasme (ULB-Bruxelles), les Cliniques universitaires Saint-Luc (UCL-Bruxelles) en le CHU de Liège (ULG).

De zeven universitaire ziekenhuizen van België willen de politieke verantwoordelijken  en de bevolking sensibiliseren voor een belangrijke realiteit waarmee weinigen vertrouwd zijn: de onderfinanciering van onze universitaire ziekenhuizen.

De jarenlange onderfinanciering van de kerntaken van de universitaire ziekenhuizen zet de universitaire functie – die de motor van onze gezondheidszorg vormt – sterk onder druk. Willen we blijven investeren in nieuwe beloftevolle therapieën? Zonder de kruisbestuiving tussen het onderzoek, de opleiding en de zorg in onze universitaire ziekenhuizen, zal ook de ontwikkeling en de toepassing van nieuwe beloftevolle therapieën stoppen en dit ten koste van de meest kwetsbare patiënten. Het zijn precies die nieuwe inzichten en innovatieve therapieën die op termijn kostenbesparend kunnen zijn omdat ze mensen langer gezond en actief houden.

Gesteund door de Faculteiten Geneeskunde van België, lanceren de universitaire ziekenhuizen een oproep aan de politieke verantwoordelijken om voldoende middelen vrij te maken zodat de universitaire ziekenhuizen hun kerntaken kunnen blijven uitvoeren en patiënten met complexe aandoeningen kunnen blijven rekenen op de beste zorg. Lees de open brief.

Aan de bevolking vraagt ze om deze oproep te ondersteunen en de online petitie te ondertekenen.

CONTACT:

UZ Gent: Marie-Laure Solie, tel. 09 332 46 47, communicatie@uzgent.be

RUZB: Chantal De Boevere, 0479 29 98 78, chantal.de.boevere@univ-hospitals.be