U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuwe, geavanceerde desinfectieruimte voor Endoscopische eenheid

20-8-2018

De Endoscopische eenheid heeft een nieuwe desinfectieruimte in gebruik genomen. Geavanceerde toestellen registreren elke stap in het reinigingsproces van endoscopen – van het eerste gebruik bij de patiënt tot het moment waarop de gereinigde endoscoop opnieuw gebruiksklaar is.

Elke stap traceerbaar

In het UZ Gent gebeurde de reiniging en desinfectie van endoscopen al conform de geldende kwaliteitsvereisten, maar nu verloopt het proces efficiënter en nagenoeg volledig geautomatiseerd. Elke stap is traceerbaar, geen enkele kan worden ingekort of overgeslagen. Loopt een patiënt een infectie op – bijvoorbeeld van de CPE-bacterie – dan kan snel achterhaald worden of een gecontamineerde endoscoop aan de basis kan liggen.

Met de investering voldoet de Endoscopische eenheid aan de nieuwe richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en het NIAZ-instituut voor accreditering.

De nieuwe desinfectieruimte is het pronkstuk van een vernieuwingsoperatie van de Endoscopische eenheid. Ook de wachtruimte en het onthaal zijn vernieuwd.

Hoe wordt een endoscoop gereinigd?  

Een endoscoop reinigen en klaarmaken voor gebruik gebeurt in verschillende fasen.

  • Een gebruikte endoscoop gaat eerst naar de 'vuile' ruimte voor manuele reiniging.
  • In een spoelbak volgt nadien nog een grondige handmatige reiniging.
  • De endoscoop gaat ongeveer een halfuur in een wastoestel.
  • De gereinigde endoscoop komt er aan de andere kant - in de 'schone' ruimte - gedesinfecteerd uit.
  • Daar staan ook de droogkasten waarin ze bewaard worden.

Een gereinigde endoscoop moet binnen de vier uur gebruikt worden of gaat maximaal een maand in de droogkast. Is die tijdslimiet overschreden, dan geeft de endoscoop een foutmelding en kan hij pas na reiniging opnieuw gebruikt worden.  

nieuwe desinfectieruimte