U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Nieuw kankerinstituut bundelt expertise van Gentse onderzoekers en artsen

26-10-2016

Vandaag wordt het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) geopend. Het nieuwe virtuele kankerinstituut brengt meer dan 300 Gentse onderzoekers en artsen van de UGent, het UZ Gent en het VIB samen om de strijd tegen kanker op te drijven.

Kennis delen: van lab tot ziekenhuisafdeling

Het nieuwe kankerinstituut combineert toponderzoek met ervaringen uit de klinische praktijk en de industrie. Onderzoekers, artsen maar ook wiskundigen, biologen en informatici die werken rond kanker kunnen hun kennis en ervaringen uitwisselen op een digitaal platform. Zo bundelen ze de krachten om de uitdagingen in de strijd tegen kanker het hoofd te bieden.

'We moeten kanker multidisciplinair bestuderen', zegt prof. Jo Vandesompele, voorzitter van het CRIG. 'Alleen zo zullen we sneller vooruitgaan en tot baanbrekende inzichten komen die het verschil kunnen maken voor de patiënt.'

Samenwerken voor betere behandelingen

De UGent, het UZ Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een sterke traditie in kankeronderzoek. Verschillende wetenschappers verwierven in de loop der jaren internationale naam en faam met de ontwikkeling van nieuwe en betere kankerbehandelingen. Hun expertise en activiteiten waren echter tot voor kort versnipperd over verschillende campussen. Het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) brengt daar nu verandering in. De multidisciplinaire samenwerking moet leiden tot een betere overleving voor kankerpatiënten.

Een op de drie Belgische mannen en een op de vier vrouwen krijgen voor hun 75ste verjaardag de diagnose van kanker. De ultieme CRIG-droom is dat kanker in de toekomst een behandelbare ziekte wordt.

Bekijk de website van het Cancer Research Institute Ghent.