U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Niet-alcoholische leververvetting: een stille ziekte met ernstige gevolgen. Loopt u risico?

8-6-2018

Op 12 juni is het Internationale NASH Dag. NASH staat voor niet-alcoholische steatohepatitis: een gevorderde leververvetting. Met een infostand sensibiliseert de dienst Maag-, darm- en leverziekten over niet-alcoholische leververvetting of leversteatose: de meest voorkomende leverziekte in Westerse landen en de belangrijkste oorzaak van chronische leverschade. Wereldwijd lijdt 30 tot 40 % van de bevolking eraan.

Het is een stille leverziekte die – als ze onopgemerkt blijft – na jaren kan leiden tot levercirrose en leverkanker.

Risico op levercirrose en leverkanker

Niet-alcoholische leversteatose – in het Engels NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease – doet zich voor wanneer zich in de lever te veel vetcellen ophopen, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik.

De belangrijkste oorzaken van niet-alcoholische leververvetting zijn diabetes, overgewicht, een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een gebrek aan lichaamsbeweging.

De leververvetting kan leiden tot leverontsteking: de niet-alcoholische leverontsteking (niet-alcoholische steatohepatitis, NASH). Op zijn beurt leidt NASH tot leverfibrose: de jarenlange ontstekingen in het leverweefsel doen littekenweefsel ontstaan, zodat het gezonde, elastische leverweefsel hard en knobbelig wordt. Gaandeweg raken de levercellen beschadigd en sterven ze af: zo ontstaat levercirrose, meteen een belangrijke risicofactor voor primaire leverkanker (hepatocellulair carcinoom).

Stille ziekte tijdig opsporen

Doordat de patiënt meestal geen klachten heeft, komt de diagnose vaak laattijdig en is het voor huisartsen niet altijd duidelijk hoe ze het best doorverwijzen. Daarom richtte het UZ Gent de eerste Leversteatosepoli van het land op. Prof. dr. Anja Geerts (Maag-, darm en leverziekten): "met een online vragenlijst en advies helpen we huisartsen op weg om patiënten met leververvetting op te volgen. Op basis van de vragenlijst worden patiënten ingedeeld in drie risicogroepen:

  • patiënten met een laag risico volgt de huisarts verder op.
  • patiënten met een hoog risico worden meteen naar de leverarts doorverwezen.
  • patiënten met een intermediair risico kunnen terecht op de leversteatosepoli, op verwijzing van de huisarts."

Op de Leversteatosepoli krijgen patiënten met niet-alcoholische leververvetting advies op maat over de opvolging en behandeling van hun ziekte. 

Infostand

Wil u meer weten over niet-alcoholische leververvetting of achterhalen of u een verhoogd risico loopt? Bezoek dan de infostand op dinsdag 12 juni, ingang 12, gelijkvloers.

Contact en info

Leversteatosepoli UZ Gent
Tel. 09 332 95 00
Naar de website van de Leversteatosepoli.
Lees meer over niet-alcoholische leververvetting in het vakblad UZ Letters.