U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Jongste patiënt in België verlost van nierstenen dankzij bijzondere operatietechniek

11-3-2014

​Een team van kinderurologen van het UZ Gent verwijderde bij een 4-jarig meisje meerdere stenen in de urineleider en verschillende nierkelken met een gespecialiseerde operatietechniek. Door de grote hoeveelheid stenen was een behandeling met de niersteenvergruizer niet succesvol en werd besloten om operatief in te grijpen. De stenen werden met de laser gefragmenteerd en verwijderd via retrograde intrarenale chirurgie, zonder littekens. Dankzij de aangepaste apparatuur en de ervaring van het team in de behandeling van steenpathologie bij oudere kinderen tussen 5 en 18 jaar, verliep de ingreep zeer vlot. Het is het eerste kind van deze jonge leeftijd dat op deze manier in België met succes geholpen kon worden.

Sneller herstel zonder littekens

Retrograde intrarenale chirurgie is een bestaande, minimaal invasieve operatietechniek waarbij nierstenen via de plasbuis en de urineleider worden verwijderd, na een eventuele verkleining met de laser. De chirurgen gebruikten voor deze jonge patiënte kleine, flexibele instrumenten, om makkelijk tot bij de nierkelken te geraken. De patiënt herstelt sneller en heeft geen littekens. Na de ingreep wordt de patiënt opgevolgd door het pediatrisch urologisch-nefrologisch team, om via preventie (medicatie, aangepast dieet, voldoende vochtinname,…) de oorzaken van de stenen op te sporen en eventueel herval te vermijden.

Opleidingscentrum kinderurologie

De afdeling Kinderurologie van het UZ Gent is sinds 2011 als eerste opleidingscentrum in België officieel erkend door de Joint Committee of Paediatric Urology (JCPU). Daarmee voegt de afdeling zich bij de dertien andere centra die Europees zijn geaccrediteerd. Door de opleiding van kinderurologen te standaardiseren wil de JCPU kinderen met urologische en genitale aandoeningen kwalitatief hoogstaande zorg bieden.
De afdeling in het UZ Gent is het grootste kinderurologiecentrum van het land en behandelt patiënten uit heel België en ver daarbuiten. Dat gaat van kleine ingrepen tot complexe reconstructieve chirurgie.