U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor screening chromosoomafwijkingen wordt goedkoper

28-11-2016

​Vanaf 1 december wordt de niet-invasieve prenatale test (NIPT) goedkoper: de prijs daalt van 390 naar 290 euro. Met de NIPT kan een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom, vroegtijdig worden opgespoord bij een ongeboren kind. De nieuwe prijs zal gehanteerd worden in alle 8 erkende Belgische genetische centra.

NIPT bijna 100% accuraat

De NIPT is een bloedonderzoek dat ten vroegste op 10 à 11 weken zwangerschap wordt uitgevoerd omdat pas dan voldoende DNA van de baby aanwezig is in het bloed van de moeder. De test heeft een ongeziene gevoeligheid van meer dan 99 procent voor trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom). De laatste twee zijn eerder zeldzame chromosoomafwijkingen die gepaard gaan met ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen.​

De test wordt sinds enkele jaren aangeboden door de 8 erkende centra voor medische genetica in België. Op dit moment zijn reeds meer dan 30.000 testen met succes uitgevoerd. Er werd tot nog toe geen enkele vals negatieve trisomie 21 gerapporteerd. 

Dankzij technologische verbeteringen en de toegenomen expertise en productiviteit, kunnen de genetische centra de NIPT nu 100 euro goedkoper aanbieden. Die beslissing is collegiaal genomen door de 8 genetische centra die nationaal erkend zijn door het ministerie van Volksgezondheid - in afwachting van een kader voor terugbetaling.