U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

UZ Gent opent Multisensoriële Low-Visiontuin voor mensen met een visuele beperking

23-5-2013

Vandaag wordt de Multisensoriële Low-Visiontuin van het UZ Gent feestelijk geopend. De tuin nodigt mensen met een visuele beperking uit om te voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Ze beleven er een breed spectrum aan zintuiglijke ervaringen. De inhuldiging krijgt een muzikale toets, in samenwerking met het Gent Festival van Vlaanderen, dat ernaar streeft om zijn concerten volledig toegankelijk te maken voor personen met een visuele beperking.

Zintuigen stimuleren

 Aan de ingang van de Multisensoriële Low-Visiontuin maakt een tactiel plan in grootdruk en braille de bezoekers wegwijs. De tuin telt meer dan 30 planten- en boomsoorten. Elke soort heeft een naambord in braille met een voelbare afbeelding van het blad of de bloem. De tuin nodigt uit om te voelen aan bladeren, boomschors, diverse soorten ondergrond, sculpturen, … De geurzin wordt geprikkeld in de kruidentuin en bij de lavendelstruiken. Die komen uit Zuid-Frankrijk omdat die soort het lekkerst ruikt. Een waterpartij ligt als een pupil midden in de tuin die de vorm kreeg van een oog. Verder vind je in de tuin ook een petanquebaan en vogelkastjes.

Veilig en aangenaam  

Bezieler van het project is Ludwine Wouters, coördinator van het Centrum voor Visuele Revalidatie. Ludwine Wouters: "De tuin moet in de eerste plaats een aangename en veilige omgeving zijn voor onze patiënten om te revalideren. Mensen met een visuele handicap verplaatsen zich vaak moeilijk. Velen stellen de eerste stappen met een witte stok zo lang mogelijk uit. Die stok aanvaarden lukt makkelijker in een anonieme, aangename omgeving. In onze tuin leren ze zich herkenningspunten eigen te maken en ook braille leren kan hier, aan de hand van de naambordjes en bewegwijzering."

Revalideren in ruime zin

 In de Multisensoriële Low-Visiontuin revalideren patiënten in de ruime zin van het woord. Daar horen natuurbeleving, ontspannen en genieten bij. De tuin heeft ook een educatieve en sensibiliserende functie. Familie en vrienden van patiënten zijn er welkom, net als bezoekers en medewerkers.

Sponsoring Inner Wheel Gent

De Multisensoriële Low-Visiontuin is een project van het Centrum voor Visuele Revalidatie van de dienst Oogheelkunde. De tuin werd gefinancierd door Inner Wheel Gent en ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Hugo Vervondel.

Bekijk ook de webpagina's van het Centrum voor Visuele Revalidatie

low-visiontuin 

low-visiontuin met brailleborden 

low-visiontuin met bloemen 

low-visiontuin feestelijke opening 

low-visiontuin in gebruik