U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Laat ziekte uw reis niet vergallen. Tips van de Reiskliniek

12-7-2018

Ongeveer de helft van de reizigers krijgt af te rekenen met ziekte en ongevallen op reis. Meestal gaat het om relatief onschuldige problemen zoals infecties van de bovenste luchtwegen, huidinfecties of constipatie. Een derde van de reizigers krijgt last van diarree. En soms slaan malaria en andere tropische ziekten toe.

Door preventieve maatregelen te nemen, kunt u zelf al heel wat doen om ziekte en ongemakken te voorkomen.

Voorkom reizigersdiarree

Reizigersdiarree is vaak te wijten aan besmet voedsel of drinkwater. Wil u ervan gespaard blijven, kies dan zoveel mogelijk voor warme maaltijden, heet geserveerd. Vermijd rauwkost en vruchten die u niet zelf kunt schillen, rauwe en onvoldoende gekookte vis- en vleeswaren, schaal- en schelpdieren en voeding van straatkraampjes.
Kijk uit met sauzen op tafel. Kraantjeswater, ijsblokjes en ongekookte en ongepasteuriseerde melkproducten laat u beter links liggen. Gebottelde (en ongeopende) dranken, bij voorkeur gashoudend, zijn wel veilig.

Tot slot: was uw handen vóór het eten of gebruik ontsmettende alcoholgel.

Zorg voor een goede reisapotheek

De samenstelling van een reisapotheek is afhankelijk van uw gezondheid, uw voorkeur, de aard en de duur van de reis en de beschikbaarheid van medische hulp en hulpmiddelen ter plaatse.

Wat neemt u zeker mee:

 • muggenwerend middel
 • medicatie tegen diarree
 • indien nodig profylactisch malariamiddel of noodbehandeling
 • digitale thermometer
 • geïmpregneerd muggennet voor (sub)tropische bestemmingen

Nuttig om mee te nemen:

 • verbandmateriaal en ontsmettingsmiddel (bv. Hibidil® unidose
 • antibacteriële zalf (bv. Fucidin® - Bactroban®). In warme, vochtige streken ontsteekt een wonde snel.
 • jeukstillende en anti-inflammatoire zalf op basis van cortisone
 • eventueel antischimmelcrème
 • koortswerend middel / pijnstiller
 • middel tegen misselijkheid of braken
 • middel om water te ontsmetten
 • oraal hydratatiezout (ORS)

Als u medicijnen gebruikt, neem dan voldoende voorraad mee: lokale geneesmiddelen zijn niet altijd betrouwbaar.

Neemt u veel medicatie, zorg dan voor een attest voor persoonlijk gebruik, zodat u er zonder problemen het vliegtuig mee op mag. Bewaar vloeistoffen (zoals insuline – flacons minder dan 30cc) als u per vliegtuig reist altijd in de handbagage. In de bagageruimte van het vliegtuig kan ze bevriezen. Neem ook de gebruiksaanwijzing of bijsluiter van uw medicijnen mee op reis.

Laat u tijdig vaccineren

Zorg ervoor dat uw basisvaccinatie altijd in orde is – mazelen, bof, tetanus enzovoort - ongeacht waar u naartoe trekt.

Wie naar een (sub)tropische bestemming reist, laat zich best op maat vaccineren. De specialisten van de Reiskliniek wegen grondig af of een bepaald vaccin nodig is. Het vaccin tegen gele koorts is verplicht voor bepaalde landen in Sub-Saharaans Afrika of Latijns-Amerika. Dat tegen tyfus beschermt maar voor 70 procent en wordt te snel toegediend. Tegen tekenencefalitis zou vaker moeten gevaccineerd worden, ook voor reizen naar Oost-Europa.

Bescherm u tegen malaria 

Malaria is een infectieziekte die overgedragen wordt door de Anophelesmug. Jaarlijks lopen nog 200 tot 300 Belgen malaria op, meestal omdat ze zich onvoldoende hebben beschermd. Een volwaardige bescherming bestaat uit muggenwerende maatregelen en preventieve medicatie.

Draag lange mouwen en een lange broek van valavond tot zonsopgang, want dan steekt de mug die de ziekte overdraagt. Gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET en zorg ervoor dat de slaapkamer muggenvrij is of slaap onder een geïmpregneerd muggennet. En neem de voorgeschreven malariapillen correct in. Dan beschermen ze voor 90 tot 95 procent.

Kijk uit voor soa’s

Op reis is de kans op toevallige seksuele contacten groter. Seksueel overdraagbare aandoeningen, in het bijzonder hiv, hepatitis B en C, syfilis, gonorrhoe en chlamydia, vormen een risico voor reizigers. Gebruik een condoom en doe dat correct. Koop de condooms bij voorkeur in België om zeker te zijn van de kwaliteit. Als u toch onbeschermd seksueel contact hebt gehad, raadpleeg dan een arts bij uw terugkeer en spreek erover. Tegen hepatitis B kunt u zich laten vaccineren.

Tot slot: sluit een goede reisverzekering af zodat u gerepatrieerd wordt als u ernstig ziek bent.

Ondervindt u na de reis gezondheidsproblemen, dan kunt u terecht op de reisraadpleging van het UZ Gent.

Meer info

Veilig op reis? Lees er meer over in de informatiefolder van de Reiskliniek

Afspraak reisraadpleging

U kunt vlot online een afspraak maken voor een raadpleging in de reiskliniek. Surf naar www.uzgent.be/afspraak