U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Laat u testen op hepatitis C op de Werelddag tegen hepatitis

14-7-2017

​Op 28 juli 2017 is het Werelddag tegen hepatitis. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor hepatitis C: een veelvoorkomende, ernstige infectieziekte waarvan velen niet weten dat ze drager zijn. Ook het UZ Gent zet zijn schouders onder de actie. De hele dag geven leverspecialisten van het ziekenhuis informatie over hepatitis C. Wie wil, kan zich aan de infostand ook gratis, snel en discreet laten testen op het virus via een vingerprik. De bloedtest toont het resultaat al na 15 minuten.  

Hepatitis C

Hepatitis C is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Het virus beschadigt de levercellen en brengt een chronische ontsteking van de lever teweeg. Die kan uiteindelijk leiden tot levercirrose, primaire leverkanker en soms zelfs een levertransplantatie noodzakelijk maken.
Wereldwijd zijn naar schatting meer dan 130 miljoen mensen besmet met het hepatitis C-virus. In België zijn vermoedelijk minstens 100.000 mensen drager. Zo'n 20 procent van hen zal na 15 tot 20 jaar levercirrose ontwikkelen. 
Een besmetting met het hepatitis C-virus gebeurt meestal door contact met het bloed van een drager van het virus. Eerder uitzonderlijk kan het ook via ander lichaamsvocht. In de praktijk zijn de belangrijkste oorzaken een bloedtransfusie, intraveneus (via de ader) of intranasaal (via de neus) druggebruik en onveilige homoseksuele contacten. Sinds 1990 wordt bloed voor transfusies in België wel streng gecontroleerd op hepatitis C-besmetting.

Snelle diagnose, efficiënte behandeling

Meer dan de helft van de hepatitis C-dragers weten niet dat ze besmet zijn. Ze ondervinden vaak pas klachten als de lever al ernstig is aangetast. Een snelle diagnose is daarom cruciaal om onomkeerbare schade aan de lever te vermijden. Sinds enkele jaren kan de ziekte immers goed behandeld worden. De huidige behandelingen met antivirale geneesmiddelen geven amper bijwerkingen en genezen meer dan 90 procent van de patiënten. Een vaccin tegen hepatitis C is er vooralsnog niet.

Toonaangevend in leverziekten

Het UZ Gent is toonaangevend in de behandeling van leverziekten. Het ziekenhuis is een nationaal referentiecentrum voor de behandeling van hepatitis C en andere leverziekten en was pionier in levertransplantaties in België. Sinds de opstart van het transplantprogramma zijn in het UZ Gent meer dan 1100 levertransplantaties uitgevoerd.
De dienst Maag-, darm- en leverziekten is ook bijzonder actief in wetenschappelijk onderzoek naar leverziekten. Daarvoor richtte het een eigen onderzoekslab op. De vele klinische studies binnen de dienst laten toe de patiënten nieuwe behandelingen aan te bieden nog voor ze op de markt beschikbaar zijn.
De dienst Maag-, darm- en leverziekten maakt deel uit van het Europese Referentienetwerk (ERN) voor zeldzame leverziekten, een initiatief van de Europese Commissie.

Praktisch

  • Wat: infostand met mogelijkheid tot gratis bloedtest
  • Wanneer: vrijdag 28 juli 2017, van 9 tot 17 uur
  • Waar: centrale hal, ingang 12 

Meer info

Dienst Maag-, darm- en leverziekten
Team hepatologie: prof. dr. Hans Van Vlierberghe, prof. dr. Anja Geerts, dr. Xavier Verhelst