U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Kinderrevalidatiecentrum viert 10 jaar samenwerking met Boudewijn Seapark

16-2-2016

Het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent en het Boudewijn Seapark organiseren al tien jaar dolfijntherapie voor revaliderende kinderen. Vandaag werd de samenwerking gevierd in het dolfinarium in Brugge. De kinderen toonden er aan hun familie wat ze dit jaar samen met de dolfijnen hebben bereikt.  

DolfijntherapieArnout groet dolfijn

Bij dolfijntherapie krijgt elk kind doelstellingen op maat: een kind met een zwakke arm oefent om een vis in de bek van de dolfijn te gooien, een kind dat niet spreekt leert communiceren, en een kind dat heel druk is, probeert samen met de dolfijnen rustig te worden. De reactie van de dolfijnen op de hand- en armgebaren van de kinderen werkt stimulerend. Dolfijntherapie verbetert niet alleen de motorische vaardigheden van de kinderen, maar heeft ook een positief effect op hun zelfvertrouwen, communicatie en durf.

Tijdens de therapie worden de kinderen begeleid door een multidisciplinair team van kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en psychologen.

10 jaar samenwerking

Het idee om dolfijntherapie te integreren in het revalidatieproces ontstond in 2005, na een bezoek aan het dolfinarium met revaliderende kinderen. Hun enthousiasme bracht het UZ Gent en het Boudewijn Seapark ertoe om een pilootproject op te zetten. Dat was toen een primeur voor België. De therapeutische invloed van dolfijnen was nog niet wetenschappelijk onderzocht, en enkel in Noord-Amerika liepen al soortgelijke projecten voor kinderen met een mentale beperking of gedragsstoornissen.

Creatief revalideren

Dagelijks behandelt het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent een veertigtal kinderen (0-16j) die kampen met ernstige hersen-, ruggenmerg- en, zenuwletsels, amputaties, brandwonden, spier- en gewrichtsaandoeningen en tumoren. Bijzondere therapieën zoals dolfijntherapie, hippotherapie (met paarden), hydrotherapie, circustechnieken en creatieve psychotherapie bieden de kinderen een leuke en effectieve aanvulling op hun dagelijkse multidisciplinaire revalidatie.