U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Afscheid van een monument: de voormalige kinderkliniek K6 tegen de vlakte

26-6-2013

K6, de oude kinderkliniek van het UZ Gent, is niet meer. Nadat het gebouw eerst binnenin werd ontmanteld, is het als een puzzel uit elkaar gehaald om de stofproductie te beperken. Het puin wordt nu afgevoerd.

Waar K6 jarenlang stond zal eind september alleen een lege vlakte overblijven. De weg ligt dan open voor ingrepen die de mobiliteit op de campus zullen verbeteren. Begin 2014 moet de rechtstreekse inrit naar het parkeergebouw klaar zijn en in de loop van 2014 begint de aanleg van een tramlijn naar de campus.

K6 was altijd het lelijke eendje van de UZ-campus. Toch zit de oude kinderkliniek stevig verankerd in de herinneringen van heel wat zorgverleners, kinderen en hun ouders, die er jarenlang lief en leed deelden.

In de zomer van 2011 nam de kinderkliniek haar intrek in een gloednieuw gebouw: het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth.

Geschiedenis van de kinderkliniek

In Gent werd in 1938 voor het eerst een kinderkliniek opgericht, in de tuin van de Bijloke. Het gebouw bood onderdak aan een polikliniek en een laboratorium en kon 20 kinderen opvangen.

De polio-epidemieën van 1952 en 1955 maakten in het Gentse heel veel slachtoffers waarvoor er in de Bijloke onvoldoende of geen geschikte opvang was. Zo ontstond de noodzaak voor de bouw van een kinderkliniek om poliopatiëntjes te verplegen en te laten revalideren.

Op 5 november 1959 werd de kinderkliniek in Kliniekgebouw 5 officieel ingehuldigd, een gebouw van de hand van architect Henry Van De Velde. Stuwende kracht achter het project was revalidatiearts dr. Georges Vandeputte, die later benoemd werd tot directeur-geneesheer van het AZ. In 1973 opende de tweede kinderkliniek, K6. Samen hadden ze een capaciteit van 232 bedden.