U bent hier: Skip Navigation LinksUZ Gent > Actueel > Nieuws

Internationale prijs voor kijkoperatie bij pasgeborene met grote tumor

24-11-2014

​​Het team Kinderchirurgie van het UZ Gent heeft de Eerste Prijs behaald op het jaarlijkse Internationale Congres over Endoscopische Chirurgie bij Pasgeborenen en Kinderen, georganiseerd door de Groupe d’Etude en Coeliochirurgie Infantile (GECI). Het team ontving de internationale erkenning voor een endoscopische ingreep bij een prematuur geboren meisje met een uitzonderlijk grote tumor.

​Tumor bij pasgeborene verwijderen

Het kinderchirurgisch team behandelde recent een pasgeboren baby met een uitzonderlijk groot gezwel ter hoogte van d​e stuit. Dat soort aangeboren tumor is zeldzaam (naar schatting 1 op de 40.000 levendgeborenen) en dient chirurgisch verwijderd te worden. Indien het gezwel echter zeer groot is, kan de ingreep levensbedreigend hartfalen of bloedingen veroorzaken. 
Aangezien de tumor in dit geval even groot was als het patiëntje in kwestie, koos het team voor een innovatieve behandeling. Met behulp van een kijkoperatie hebben de kinderchirurgen de slagader die instaat voor de bevloeiing van de tumor afgebonden. Dankzij die minimaal invasieve techniek met instrumenten van drie millimeter werd het risico op bloeding verminderd en verliep de ingreep zo veilig mogelijk. 
Het patiëntje is ondertussen goed hersteld. Zij wordt verder opgevolgd door een team van verschillende kinderspecialisten.

Kijkoperatie als veilig alternatief

De werkwijze van de kinderchirurgen toont aan dat het afbinden van de slagader die de tumor van bloed voorziet ook mogelijk is via een kijkoperatie, zelfs bij zeer kleine en premature pasgeborenen.
​Het behalen van deze internationale prijs mag gezien worden als een bevestiging van de topzorg die het UZ Gent als academisch centrum aanbiedt voor pasgeborenen en kinderen met zeldzame aangeboren chirurgische aandoeningen, door een multidisciplinair team van gespecialiseerde kinderchirurgen, neonatologen, anesthesiologen, obstetrici en radiologen.